Srednja škola u Ivancu energetski obnovljena: "Opet imamo pravu ljepoticu u središtu grada!" Foto: Varaždinska županija

Srednja škola u Ivancu energetski obnovljena: "Opet imamo pravu ljepoticu u središtu grada!"

VV | 4.6.2020. u 15:55h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U prostorima Srednje škole Ivanec danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade srednje škole, a završnoj konferenciji su uz ravnateljicu škole Lidiju Kozina prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak (Reformisti), gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, članovi školskog odbora te niz ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije.
Zamjenik župana Tomislav Paljak izrazio je veliko zadovoljstvo energetskom obnovom ove škole.

- Sva snaga energetske obnove u sektoru odgoja i obrazovanja svih ustanova, koje obnavljamo kroz energetiku u ovom trenutku, najvidljivija je upravo na primjeru ove škole u Ivancu. Ovdje ne samo da se radi o najvećim sredstvima nakon provedene javne nabave od skoro 9,5 milijuna kuna, nego i dodatnim zahvatima koji nisu ulazili u troškovnik u okvira EUfondova. Naime, promijenjen je krov na školi i dvorani u vrijednosti 1.2 milijuna kuna. Tu se uključio Grad Ivanec s 25 posto financiranja tog dijela na čemu smo i zahvalni. Bilo bi dobro i lijepo urediti trg ispred ulaza jer ova škola sada izgleda impresivno, pa je ravnateljici odobreno 400.000 kuna da ga uredi i uklopi ga u jednu krasnu vizuru. Siguran sam kako će uskoro i ulaz u samu školu biti atraktivan i lijep. Kada govorimo o Srednjoj školi Ivanec, govorimo o izvrsnom, modernom, energetski i ekološki obnovljenom objektu koji je bio vrlo složen u izvedbi s obzirom na to da je arhitektura same škole vrlo razvedena i prostorna. Kada dobijete ovakvu prezentaciju izgleda na kraju obnove, tada možemo svi doista biti sretni i zadovoljni - ustvrdio je Paljak.
Dodao je kako su u energetskoj obnovi 22 škole za što je osigurano 70 milijuna kuna.

-Tome pridodajemo još dogradnje i nadogradnje jer želimo povećati standarde s ovih 94 posto u jednosmjenskoj nastavi na 100 posto. To nam je cilj koji ćemo kao i sve do sada ostvariti. Što se tiče Grada Ivanca uvijek se ponavlja i upit oko osnovne škole, koja je u zajedničkim dodirnim točkama osima sa Županijom i s Gradom te državom. Mogu reći da su po tom pitanju sve pretpostavke za izgradnju po modelu JPP-a ispunjene, osim odluke ove Vlade na odlasku koja to pitanje nije stavila na dnevni red. Vjerujem da ćemo imati dovoljno političke snage i moći da to učinimo s idućom Vladom nakon izbora – zaključio je Paljak.

Ravnateljica Srednje škole Lidija Kozina održala je prezentaciju o provedenom projektu energetske obnove.

- Projekt energetske obnove Srednje škole Ivanec vrlo je vrijedan za sve učenike, sve djelatnike i cijelu javnost grada Ivanca jer se škola nalazi u središtu grada i ovim projektom obnove koji vrijedi 9.4 milijuna kuna stvarno smo osigurali bolje uvjete rada i bolje uvjete obrazovanja za naše učenike. Napravljena je toplinska izolacija vanjskih zidova, izolacija stropova i zidova prema tavanu i krovova, zamijenjen je dio stolarije, rekonstruirana kotlovnica te modernizirana rasvjeta i ventilacija sportske dvorane. Našu sunčanu elektranu, koja je iznosila do sada 10 kW, povećali smo za još 20 kW - istaknula je Kozina.

Navodi kako se u toj srednjoj školi puno radi na modernizaciji programa i pružanju boljih uvjeta za obrazovanje učenika.

- I sama ova infrastrukturna izgradnja mnogo znači za sve nas. Kako jedan bilten iz 1984. godine govori da su grad Ivanec i škola dobili ljepoticu. Možemo reći da ponovo imamo tu ljepoticu u središtu grada – rekla je ravnateljica te dodala kako su planirane uštede primarne potrošnje energije 51 posto, a budući da škola ima i sunčanu elektranu, bit će ostvarene i dodatne uštede emisije CO2 od 53 posto.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Srednje škole Ivanec“ nakon provedenih postupka javne i jednostavne nabave je 9.460.284,56 kuna, a vrijednost prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava je 8.262.439,65 kuna. Od toga bespovratna EU sredstva iznose 4.500.652,15 kuna, a Varaždinska županija je osigurala 4.959.582,41 kuna, od čega 2.172.543,79 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu.

Označeno u
Galerija slika