Srednja škola u Ivancu energetski obnovljena: "Opet imamo pravu ljepoticu u središtu grada!" Foto: Varaždinska županija

Srednja škola u Ivancu energetski obnovljena: "Opet imamo pravu ljepoticu u središtu grada!"

VV | 4.6.2020. u 15:55h | Objavljeno u Društvo

U prostorima Srednje škole Ivanec danas je održana završna konferencija projekta energetske obnove zgrade srednje škole, a završnoj konferenciji su uz ravnateljicu škole Lidiju Kozina prisustvovali i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak (Reformisti), gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, članovi školskog odbora te niz ravnatelja osnovnih i srednjih škola s područja Županije.
Zamjenik župana Tomislav Paljak izrazio je veliko zadovoljstvo energetskom obnovom ove škole.

- Sva snaga energetske obnove u sektoru odgoja i obrazovanja svih ustanova, koje obnavljamo kroz energetiku u ovom trenutku, najvidljivija je upravo na primjeru ove škole u Ivancu. Ovdje ne samo da se radi o najvećim sredstvima nakon provedene javne nabave od skoro 9,5 milijuna kuna, nego i dodatnim zahvatima koji nisu ulazili u troškovnik u okvira EUfondova. Naime, promijenjen je krov na školi i dvorani u vrijednosti 1.2 milijuna kuna. Tu se uključio Grad Ivanec s 25 posto financiranja tog dijela na čemu smo i zahvalni. Bilo bi dobro i lijepo urediti trg ispred ulaza jer ova škola sada izgleda impresivno, pa je ravnateljici odobreno 400.000 kuna da ga uredi i uklopi ga u jednu krasnu vizuru. Siguran sam kako će uskoro i ulaz u samu školu biti atraktivan i lijep. Kada govorimo o Srednjoj školi Ivanec, govorimo o izvrsnom, modernom, energetski i ekološki obnovljenom objektu koji je bio vrlo složen u izvedbi s obzirom na to da je arhitektura same škole vrlo razvedena i prostorna. Kada dobijete ovakvu prezentaciju izgleda na kraju obnove, tada možemo svi doista biti sretni i zadovoljni - ustvrdio je Paljak.
Dodao je kako su u energetskoj obnovi 22 škole za što je osigurano 70 milijuna kuna.

-Tome pridodajemo još dogradnje i nadogradnje jer želimo povećati standarde s ovih 94 posto u jednosmjenskoj nastavi na 100 posto. To nam je cilj koji ćemo kao i sve do sada ostvariti. Što se tiče Grada Ivanca uvijek se ponavlja i upit oko osnovne škole, koja je u zajedničkim dodirnim točkama osima sa Županijom i s Gradom te državom. Mogu reći da su po tom pitanju sve pretpostavke za izgradnju po modelu JPP-a ispunjene, osim odluke ove Vlade na odlasku koja to pitanje nije stavila na dnevni red. Vjerujem da ćemo imati dovoljno političke snage i moći da to učinimo s idućom Vladom nakon izbora – zaključio je Paljak.

Ravnateljica Srednje škole Lidija Kozina održala je prezentaciju o provedenom projektu energetske obnove.

- Projekt energetske obnove Srednje škole Ivanec vrlo je vrijedan za sve učenike, sve djelatnike i cijelu javnost grada Ivanca jer se škola nalazi u središtu grada i ovim projektom obnove koji vrijedi 9.4 milijuna kuna stvarno smo osigurali bolje uvjete rada i bolje uvjete obrazovanja za naše učenike. Napravljena je toplinska izolacija vanjskih zidova, izolacija stropova i zidova prema tavanu i krovova, zamijenjen je dio stolarije, rekonstruirana kotlovnica te modernizirana rasvjeta i ventilacija sportske dvorane. Našu sunčanu elektranu, koja je iznosila do sada 10 kW, povećali smo za još 20 kW - istaknula je Kozina.

Navodi kako se u toj srednjoj školi puno radi na modernizaciji programa i pružanju boljih uvjeta za obrazovanje učenika.

- I sama ova infrastrukturna izgradnja mnogo znači za sve nas. Kako jedan bilten iz 1984. godine govori da su grad Ivanec i škola dobili ljepoticu. Možemo reći da ponovo imamo tu ljepoticu u središtu grada – rekla je ravnateljica te dodala kako su planirane uštede primarne potrošnje energije 51 posto, a budući da škola ima i sunčanu elektranu, bit će ostvarene i dodatne uštede emisije CO2 od 53 posto.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova zgrade Srednje škole Ivanec“ nakon provedenih postupka javne i jednostavne nabave je 9.460.284,56 kuna, a vrijednost prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava je 8.262.439,65 kuna. Od toga bespovratna EU sredstva iznose 4.500.652,15 kuna, a Varaždinska županija je osigurala 4.959.582,41 kuna, od čega 2.172.543,79 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci