Srednja škola Ivanec: Projektom „HEUREKA – spoznajom do uspjeha“ do novih fakultativnih predmeta STEM i ICT područja

Varaždinske vijesti | 20.5.2016. u 14:35h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Ivanec mješovita je škola koja učenicima nudi upis u različite obrazovne programe od četverogodišnjih opće gimnazije i ekonomije s mogućnošću polaganja državne mature i upisa na željeni fakultet do trogodišnjih strukovnih zanimanja prodavač, stolar, instalater kućnih instalacija te od nove školske godine 2016./2017. CNC operater. Osim kvalitetne redovne nastave u školi se velika pozornost posvećuje izbornoj i fakultativnoj nastavi kako bi se poticale kompetencije, vještine i kreativnost učenika u skladu sa njihovim afinitetima i sposobnostima.

Kako je Srednja škola Ivanec ujedno i projektno usmjerena, trenutno se uz projekt „HEUREKA – spoznajom do uspjeha“ provodi i projekt „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“ kojim se kroz obrazovanje odraslih planira omogućiti stjecanje kvalifikacije „Specijalist poslovne podrške“. Projekt „Suvremene metode u nastavi“ (SMUN) kojim se osuvremenjuje nastava smjera ekonomija sukladno zahtjevima tržišta rada u završnoj je fazi te zahvaljujući njemu Srednja škola Ivanec u novu školsku godinu kreće sa moderniziranim programom obrazovanja za zanimanje ekonomist. Sva tri navedena projekta financirana su iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007 – 2013“.

PROJEKT „HEUREKA – spoznajom do uspjeha“

Cilj uvođenja suvremenih i inovativnih fakultativnih predmeta iz prirodoslovlja, matematike i informatike u gimnazijsko obrazovanje uz osiguranje materijalnih i kadrovskih uvjeta za njihovo izvođenje, je povećanje kompetencija učenika potrebnih za nastavak obrazovanja. Navedeni cilj ujedno predstavlja i glavni cilj projekta „HEUREKA – spoznajom do uspjeha“ kojeg kao nositelj provodi Srednja škola Ivanec. Vrijednost projekta je 1.338.338,39 kuna, a projekt je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provoditi u razdoblju od 23.10.2015. do 22.10.2016. Nositelj projekta je Srednja škola Ivanec, a na projektu kao partner sudjeluje Srednja škola Mate Blažine Labin.

UVOĐENJE NOVIH FAKULTATIVNIH PREDMETA

Projektom se želi učenicima gimnazijskog programa obrazovanja ponuditi mogućnost stjecanja dodatnih znanja iz STEM i ICT područja kroz uvođenje 4 nova fakultativna predmeta Statistika, Eksperimentalna fizika, Digitalna kartografija i Razvoj mobilnih aplikacija. Redovni gimnazijski program daje učenicima široki spektar općih neophodnih znanja za nastavak obrazovanja no ne omogućava im stjecanje dodatnih znanja u područjima njihovih interesa. Projektom „HEUREKA – spoznajom do uspjeha“ zainteresiranim će se učenicima kroz uvođenje suvremenih i inovativnih fakultativnih predmeta i osiguranjem materijalnih i kadrovskih uvjeta za njihovo izvođenje, omogućiti da kroz projektnu i istraživačku nastavu steknu dodatna odnosno prodube postojeća znanja iz STEM i ICT područja. Svi kurikulumi izrađuju se prema metodologiji HKO-a te su bazirani na ishodima učenja odnosno na kompetencijama koje će učenici steći nakon pohađanja odabranog fakultativnog predmeta. – ističe voditeljica projekta Lidija Vitez.

OD IDEJE DO REALIZACIJE

Ideja za sam projekt proizašla je iz razgovora sa predmetnim nastavnicima o mogućnostima unaprijeđena nastavnog procesa na način da se nastavni sadržaji što više usmjere na interese i potrebe učenika. Svjesni smo da današnji učenici traže nove, interaktivne metode poučavanja i ukoliko ih se želi motivirati za učenje, potrebno je promijeniti pristup poučavanju. Čim se kroz raspisani natječaj za financiranje projektnih ideja ukazala prilika da se proizašle ideje realiziraju kroz projekt, nastavnici su objeručke prihvatili izazov da se uključe u pripremu projektnog prijedloga koji je na kraju urodio projektom stvaranja preduvjeta za uvođenje novih fakultativnih predmeta baziranih na projektnoj i istraživačkoj nastavi. Moram naglasiti da entuzijazam nastavnika vezan za uvođenje novih fakultativnih predmeta nije posustao ni u jednom trenutku te da su nastavnici uložili veliki trud u izradu kurikuluma koji će biti osnova za izvođenje nastave fakultativnih predmeta Statistika, Eksperimentalna fizika, Digitalna kartografija i Razvoj mobilnih aplikacija. Predmetni kurikulumi su u završnoj fazi, te će nakon prezentacije učenicima Srednje škole Ivanec i Srednje škole Mate Blažine Labin te dobivanja njihovih mišljenja o sadržajima i načinu izvođenja novih fakultativnih predmetnima isti biti finalizirani tijekom lipnja i srpnja ove godine. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim nastavnicima Srednje škole Ivanec - Marti Bregović Flegar, Marici Dolenec-Jurinić, Mihaeli Maček i Davoru Fodrek te nastavnicima Srednje škole Mate Blažine Labin - Karmen Diminić Milevoj, Đaniju Žufić, Nedeljku Mandić i Eleru Dimić na predanom radu u suradnji sa vanjskim stručnjacima na izradi kurikuluma fakultativnih predmeta. – kazala je Lidija Kozina, ravnateljica škole.

PROJEKTNA I ISTRAŽIVAČKA NASTAVA

Izvođenje nastave novih fakultativnih predmeta osmišljeno je na način da se sadržaji pretežno odrađuju primjenom istraživačke i projektne nastave. Radi se o suvremenim nastavnim metodama koje u središte nastavnog procesa stavljaju učenika te stvaranje partnerskog odnosa učenika i nastavnika. Na taj način kroz rješavanje problemskih zadataka i situacija učenici osim teoretskih znanja razvijaju brojne kompetencije i vještine (samostalnost učenika u učenju i radu, odgovornost prema radu i postizanju ciljeva, samokritičnost, komunikacijske vještine i sl) kako za nastavak školovanja tako i za život.

Navedeni način rada osim velikog angažmana samih učenika uvjetuje i veliki angažman, predanost te stručne i pedagoškometodičke kompetencije nastavnika. Kako bi nastavnici bili osposobljeni za izvođenje takve nastave, kroz projekt su organizirane edukativne radionice na kojima su nastavnici stjecali i nadograđivali svoja postojeća stručna i pedagoško- metodička znanja. Također je organizirano studijsko putovanje u Belgiju, gdje su nastavnici posjetili SHAPE International School, belgijsku sekciju i DoDEA Southeast District, The United States Section, smještene u NATO bazi SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) u Monsu – kazala je voditeljica projekta Lidija Vitez.

U organizaciji te tijekom kompletnog studijskog putovanje veliku pomoć i podršku pružili su nam nadnarednica Tajana Kozina, Staff Assistant u J8, Finance Division, Združenog zapovjedništva za operacije NATOa (ACO), SHAPE, Nacionalni Vojni predstavnik RH pri ACO brigadir Darko Buljklić, g. Jose Pittellioen, Director General of SHAPE International School te gđa. Marie-Claire Dutrieux, SIS Principal Secondary section, Préfète des Etudes Ecole internationale du Shape kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci