U sklopu projekta održane su i edukacije nastavnika Foto: Srednja škola Ivanec

Srednja škola Ivanec novim projektom učenicima pruža kompetencije za budućnost

Varaždinske vijesti | 28.2.2018. u 13:53h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Ivanec je partner Upravnoj školi Zagreb u EU projektu "Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju" koji se provodi od 30. studenog 2017. do 30 studenog 2019. godine.

Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan je 807.967,46 kuna, a u njemu kao partneri sudjeluju i Srednje škole Krapina i Zlatar. Tijekom projekta i nakon njegova završetka, učenici će moći pohađati novu izvannastavnu aktivnost iz njemačkog jezika te nove fakultativne predmete: njemački, engleski i talijanski jezik s integriranom digitalnom i multikulturalnom pismenošću.

- Ovim projektom znatno ćemo ojačati kompetencije naših nastavnika i učenika. Digitalna pismenost danas postaje dio temeljne pismenosti, a poznavanje jezika dio temeljnih vještina. Naši učenici će dobiti mogućnost fakultativno učiti još jedan dodatni jezik - talijanski, a u njemačkom i engleskom jeziku moći će se usavršavati - rekla je Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec na konferenciji za medije Projekta, održanoj 27. veljače u Zagrebu.

Nastavnici koji sudjeluju u projektu različitih su struka - od jezičara i informatičara do povjesničara, pravnika, geografa, psihologa, sociologa i pedagoga. Zajednički izrađuju nove kurikulume kako bi u njima digitalna i multikulturalna pismenost postala sastavni dio učenja stranih jezika. Izradit će i priručnike za nastavnike te radne materijale za učenike. Svi materijali bit će postavljeni u sustav Loomen i bit će dostupni i drugim zainteresiranim školama.

Kako bi mogli izraditi kurikulume, nastavnici partnerskih škola polazili su edukacije na početku projekta: za provedbu digitalne pismenosti i u korištenju IKT sustava zaupravljanje učenjem, o izradi ishoda učenja te o multikulturalnosti/ interkulturalnosti na studijskom putovanju u Nizozemskoj.

- Kroz ovaj projekt znatno ćemo povećati kvalitetu obrazovanja naših učenika. Kompetencije koje će steći kroz nove fakultativne predmete ja vidim kao preduvjet uspješnog cjeloživotnog obrazovanja. Iskustva i edukacije koje kroz projekt dobivaju nastavnici, omogućit će podizanje kvalitete obrazovanja u našoj školi u gotovo cijelom školskom kurikulumu, ne samo u predmetima koje izrađujemo kroz projekt - rekla je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb.

Srednja škola Ivanec dosad je realizirala tri projekta iz Europskih strukturnih fondova ukupne vrijednosti 4,5 mil. kuna u kojima je bila nositelj. Uz projekt "Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju" u školi se trenutno provodi i projekt Erasmus+ KA2 vrijedan 104.000 eura, u kojem je škola također nositelj. Nedavno su obaviješteni da će im se sufinancirati i energetska obnova škole kroz projekt čija je ukupna vrijednost 8,2 mil. kuna. Škola se nastavlja prijavljivati na natječaje - nedavno su prijavili partnerstvo u novom Erasmus+ projektu.

Na konferenciji za medije projekta "Višejezičnost u digitalnom i multikulturalnom okruženju" bili su nazočni i Zdenka Rogina, ravnateljica Srednje škole Zlatar, Zoltan Balaž - Piri iz Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, Andrija Petrović iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i ljudska prava te Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za odgoj i obrazovanje Zagreba.