Srednja škola Ivanec kroz Erasmus projekt otkriva kako igrama uvesti programiranje u škole Foto: FB Srednja škola Ivanec

Srednja škola Ivanec kroz Erasmus projekt otkriva kako igrama uvesti programiranje u škole

VV | 23.1.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Dana 16. siječnja Srednja škola Ivanec počela je s provedbom novog Erasmus+ projekta pod nazivom OOP4FUN – Object Oriented Programming for Fun.

Projekt je financiran iz Erasmus+ programa “Cooperation partnerships in school education” s ukupnim budžetom od 283.228 eura. Radi se o projektu strateškog partnerstva u području obrazovanja čiji je nositelj Sveučilište u Žilini iz Slovačke, a u projektu Srednja škola Ivanec sudjeluje kao partner uz Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina te uz fakultete i srednje škole iz Slovačke, Češke, Srbije i Njemačke (Sveučilište Pardubice, Sveučilište u Beogradu, Gimnasyum Pardubice, Obchodna akademija, Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden, Gimnazija Ivanjica i Gymnasium Dresden-Plauen). Trajanje projekta predviđeno je do 16. rujna 2024. godine.

Cilj projekta je uvođenje objektno orijentiranog programiranja u kurikulume srednjih škola na inovativan i zabavan način kroz razvoj igara. Ciljna grupa projekta su nastavnici srednjih škola, za koje je važno da razumiju objektno orijentirano programiranje kako bi mogli motivirati učenike za STEM područje. Kroz projekt će se kreirati novi kurikulum za poučavanje programiranja i uvesti inovativne metode učenja i poučavanja, educirat će se nastavnici za primjenu novog kurikuluma i motivirati učenici za objektno orijentirano programiranje kroz projektni timski rad na razvoju igara.

Rezultati projekta će uključiti Analizu trenutnog stanja i identifikaciju nedostataka u poučavanju programiranja, Dizajn učenja s novim idejama poučavanja programiranja, Razvoj novog kurikuluma za poučavanje programiranja, Materijale za nastavnike – prijenos iskustva za sadašnje i buduće nastavnike i platformu za e-učenje te Prijedlog novog kurikuluma za akreditaciju na srednjoškolskoj razini.

Osim navedenih rezultata, projekt će doprinijeti boljem obrazovanju budućih nastavnika koji će predavati programiranje u srednjim školama, podizanjem kompetentnosti postojećih nastavnika, boljim interesom učenika srednjih škola za nastavak njihovog obrazovanja u STEM i ICT područjima, povećanim interesom djevojaka za studiranje na IT studijskim programima, ali i smanjenjem opterećenja nastavnika informatičkih kolegija na visokim učilištima na prvim godinama preddiplomskih studija.

Projekt za Srednju školu Ivanec vodi ravnateljica Lidija Kozina, a članovi projektnog tima su i nastavnici informatike Davor Fodrek i Branko Šaško. Tijekom projekta partneri će zajednički raditi na pet rezultata, od kojih je prvi kreiranje analize trenutnog stanja i identifikacije nedostataka u poučavanju programiranja u srednjom školama i na sveučilištima, a kojeg koordinira Srednja škola Ivanec.

U sklopu ovog projekta u srijedu 20. siječnja i četvrtak 21. siječnja održan je online kick-off sastanak projekta, u organizaciji domaćina i koordinatora na projektu University of Žilina, Faculty of Management Science and Informatics.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci