Srednja škola Arboretum Opeka - Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi

VV | 11.6.2021. u 18:54h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Arboretum Opeka jedna je od najopremljenijih škola u Hrvatskoj za izvođenje praktične nastave iz poljoprivredne i veterinarske struke te kuharstva, prilagođena je za odvijanje nastave i za učenike s teškoćama u razvoju. Škola je otvorena za suradnju na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini, što potvrđuje sudjelovanjem na brojnim izložbama, smotrama, sajmovima, natjecanjima gdje ostvaruje značajne rezultate.

Aktivni u projektima

Dugi niz godina učenici Srednje škole Arboretum opeka osvajaju prva i druga mjesta na državnim natjecanjima iz cvjećarstva, agro i veterine. Škola je vrlo aktivna u EU projektima u kojima sudjeluje kao prijavitelj ili partner. Jedan od najznačajnih projekata za učenike i nastavnike je Erasmus + projekt mobilnosti, preko kojeg učenici odlaze na stručnu praksu u inozemstvo (Italija, Poljska, Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Slovenija…). Ne izostaju ni uspjesi. Ove godine škola je pobijedila na natječaju za izbor projekta međunarodne mobilnosti učenika s najuspješnijom primjenom Europskog kreditnog sustava te je i ponovno dobitnica Povelje za mobilnost za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Povelja predstavlja priznanje za prethodno kvalitetno provedene mobilnosti učenika i nastavnika odnosno akreditacija organizacija s dokazanim uspjehom u organizaciji visoko kvalitetne mobilnosti učenika i osoblja u SOO-u.

5.Cvjecarski_praktikum.jpg

Svijetla budućnost

Škola je proglašena Regionalnim centrom u poljoprivredi, u sklopu kojeg se provode dva projekta: Uspostava RCK-a u poljoprivredi Arboretum Opeka i Rekonstrukcija dvorca Opeka u kojem će biti osiguran smještaj za učenike, restoran, novi praktikumi za dendrologiju, floristiku, vinarstvo i podrumarstvo te laboratoriji za analizu tla, ulja, meda, vina i octa. Svake godine škola održava besplatne pripreme učenika za državnu maturu i time pomaže da učenici upišu željene fakultete. U školi se održavaju različita predavanja, edukacije, seminari, radionice i izložbe u kojima sudjeluju učenici zajedno s nastavnicima. Učenici se kontinuirano educiraju organizacijom stručnih ekskurzija različitim privrednim gospodarstvima na nacionalnoj i internacionalnoj razini koje doprinose kvaliteti usvajanja teoretskih i praktičnih znanja. Škola se nalazi u lokruženju koje poticajno djeluje na učenje i rad.

- Dragi učenici osmih razreda, posjetite Srednju školu Arboretum Opeka jer slika govori više od tisuću riječi! - poručuju iz te srednje škole uoči upisa u prve razrede. 

7.Veterinarski_praktikum.jpg

Poljoprivreda, prehrana i veterina

* Četverogodišnji programi: agrotehničar, veterinarski tehničar

* Trogodišnji programi: cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik, vrtlar, pomoćni vrtlar (TES)

Turizam i ugostiteljstvo

* Trogodišnji programi: kuhar (JMO), pomoćni kuhar-slastičar (TES)

Zašto odabrati Srednju školu Arboretum Opeka?

Zašto odabrati Srednju školu Arboretum Opeka?

Razlog više zašto odabrati Srednju školu Arboretum Opeka!

* Stipendije učenicima poljoprivrednih zanimanja

* Vrhunska oprema i praktikumi za najkvalitetnije izvođenje praktične nastave (kuharski, aranžerski, dendrološki praktikum, staklenici, plastenici, klijališta, voćarski praktikum, pčelinjak, staje i pregonski pašnjaci),

* Velike ratarske površine i moderna poljoprivredna mehanizacija

* Plaćena stručna praksa u inozemstvu - Erasmus + program

* Veliki izbor slobodnih aktivnosti uz mogućnost izražavanja vlastite kreativnosti

* Rad u vrlo pozitivnom okruženju (priroda i pristupačni nastavnici i ostalo osoblje)

* Povezivanje obrazovanja sa tržištem rada