Srednja škola Arboretum Opeka pobijedila na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU Foto: Varaždinska županija

Srednja škola Arboretum Opeka pobijedila na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU

Varaždinske vijesti | 11.11.2020. u 20:46h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Arboretum Opeka osvojila je prvo mjesto na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Radne skupine stručnjaka za ECVET - Europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. ECVET je, pojednostavljeno rečeno, tehnički okvir koji omogućuje učenicima priznavanje stručne prakse i ishoda učenja stečenih u inozemstvu tijekom projekata mobilnosti.

Pobjedu su odnijeli jer je njihov projekt međunarodne mobilnosti učenika „Znanjem za bolje sutra“, za čiju je pripremu i provedbu zadužena prof. Marina Šmidlehner, ocijenjen kao projekt s najuspješnijom primjenom ECVET-a, za što su nagrađeni prijenosnim računalom.

Veronika Težak, sada bivša učenica Srednje škole Arboretum Opeka koja je završila obrazovanje za veterinarskog tehničara i ove godine upisala fakultet, boravila je u sklopu projekta „Znanjem za bolje sutra“ na stručnoj praksi u klinici za male životinje i na farmi konja u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj.

- Imala sam odličnog mentora od kojeg sam naučila puno stvari s kojima se dotad nisam susrela, osim u teoriji. Najviše me veselilo što sam dobila priliku sudjelovati na operacijama malih životinja. U njemačkoj klinici se poslu pristupalo vrlo stručno i posao se uvijek morao obaviti točno te u zadanom vremenu. Puno sam naučila, stekla sam nova znanja i praktične vještine koje će mi jako pomoći u daljnjem obrazovanju, ali i kod zapošljavanja. Osim toga, stekla sam nova prijateljstva, učila strani jezik, ali i upoznavala grad i njihovu kulturu življenja. Preporučujem to svakome! – poručila je Veronika Težak.

Ona je jedna od 37 učenika te škole koji su u sklopu projekta mobilnosti prošle školske godine dobili priliku učiti izvan Hrvatske. Stručnu praksu odrađenu u inozemstvu prema ECVET-u, Srednja škola Arboretum Opeka im priznaje kao dio obavezne stručne prakse, što je evidentirano u e-dnevniku.

- Ovo je prva godina u kojoj se škola sa svim zanimanjima uključila u provedbu mobilnosti učenika s priznavanjem stručne prakse učenika u drugoj europskoj zemlji po ECVET-u. Projekt „Znanjem za bolje sutra“ počeli smo provoditi prošle godine, a završava u ožujku sljedeće godine. Namijenjen je svim učenicima u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemnim poduzećima i školskim ustanovama, kao i strukovnim nastavnicima i suradnicima u nastavi u svrhu stručnog usavršavanja. Cilj je poboljšati kvalitetu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te pružiti priliku učenicima i osoblju za usavršavanje u inozemstvu. Ponosni smo što smo s našim projektom osvojili prvu nagradu za najuspješniju primjenu ECVET-a – istaknula je ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka mr. sc. Rajka Tršinski.

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_1.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_2.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_3.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_4.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_5.jpg

ss_arboretum_opeka_strucna_praksa_inozemstvo_6.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci