Središnja proslava Dana državnosti u Schaffhausenu u Švicarskoj

| 27.6.2016. u 11:12h | Objavljeno u Društvo

Na sam Dan državnosti, hrvatske udruge s područja koje pokriva Generalni konzulat RH u Zürichu, organizirale su pod pokroviteljstvom GKRH u Zürichu po prvi puta središnju proslavu Dana državnosti za sve kantone pod ingerencijom Konzulata u Dreifachhale Breite u Schasffhausenu.

Program je započet svetom misom za Domovinu u crkvi Sv. Petra u Schaffhausenu koju su zajednički celebrirali fra. Ivan Prusina / HKM Zuerich i fra. Mika Stojic / HKM-SH Frauenfeld.
Uslijedio je sportski dio programa - na stadionu 1. FC Schaffhausen, na kojemu su „predigru“ odigrali juniori Hrvati protiv svojih kolega iz Švicarske i drugih zemalja, a nakon toga odigrana je i prijateljska utakmica između Reprezentacije hrvatskih klubova u ŠK i domaće momčadi 1.FC Schaffhausen. Domaćini su na teren istrčali u najjačem sastavu i zasluženo pobijedili. Proslava je počela i dolaskom motorista hrvatskih moto klubova Sokolovi iz Lucerna i Jastrebovi iz Züricha, te iz švicarskih klubova sa hrvatskim barjacima i nacionalnim obilježjima na lokaciju Breite, čime su i motoristi dali svoj doprinos proslavi.

Na prigodnoj svečanosti nakon intoniranja himni nazočnima su se obratili generalni konzul Slobodan Mikac, predsjednik kantona Schaffhausen Reto Dubach, član Poglavarstva grada Schaffhausena Raphael Rhoner, te fra Mika Stojić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Marina Bukovec i učenici Hrvatske dopunske škole s pjesmom „Od stoljeća sedmog“, Božana Čavka s prigodnim recitalom, KUD Fala-SH mali i veliki s plesovima i pjesmama iz različitih dijelova Hrvatske. Nastupili su i Švicarski jodleri, koji su sve prisutne ugodno iznenadili i odali na svoj način počast Hrvatskoj i proslavi hrvatskoga Dana državnosti. Kroz program su vodili Helena Bukovac i Sebastian Babić, goste je zabavljao „Quattro band“, a na velikom video zidu pratilo se i utakmicu nogometne reprezentacije. Za uspješnu organizaciju proslave Dana državnosti najzaslužniji su „Udruga roditelja dopunske hrvatske nastave“ na čelu s Katarinom Kušanić, te HKUD „Matija Gubec“ na čelu s Mirkom Kominom.

 

Galerija slika