SPOMENIK POVIJESTI Knjiga Kronologija povijesti gradova Bjelovarsko-bilogorske županije

Michael Palijan/043 | 23.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

To je otvoreni poziv istraživačima da istražuju povijest pojedinih naselja i događaja kojih je jako puno. Poticaj je da stvorimo svoj identitet i pokažemo silnu kulturu i povijesne događaje koje imamo-kazao je prof. dr.sc. Vladimir Strugar, upravitelj bjelovarskog Zavoda HAZU-a

U Grubišnom Polju je predstavljena knjiga "Kronologija povijesti gradova Bjelovarsko-bilogorske županije", objavljena u izdanju Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Bjelovaru. Autori su znanstvenici Hrvoje Petrić, Vjenceslav Herout i Željko Karaula. Naime, H. Petrić je sastavio kronologiju Čazme, V. Herout Daruvara, dok je Ž. Karaula obuhvatio informacije vezane za Bjelovar, Garešnicu i Grubišno Polje. Pogovor je napisao upravitelj Zavoda prof. dr. sc. Vladimir Strugar

Nakon što su do sada u izdanju Zavoda objavljene knjige o povijesti Bjelovara, Grubišnoga Polja i Daruvara te se ulažu napori kako bi bile objavljene i one o Garešnici i Čazmi, ova 12. knjiga Zavoda iz edicije posebnih izdanja donosi kronološki pregled događaja u pet županijskih gradova od prapovijesti do danas. Važno je to djelo, u kojemu svaki grad daje svoj poseban doprinos, istaknuo je V. Strugar predstavljajući knjigu.-To je neizostavna literatura za cjelovito i kontinuirano istraživanje, otvoreni poziv istraživačima da istražuju povijest pojedinih naselja i događaja kojih je jako puno. Poticaj je to da stvorimo svoj identitet i pokažemo silnu kulturu i povijesne događaje koje imamo-kazao je V. Strugar, naglasivši odličnu suradnju bjelovarskog Zavoda i Grada Grubišnoga Polja koja je do sada bila evidentna u nekoliko projekata.

Glavni i odgovorni urednik prof. dr. sc. Slobodan Kaštela kazao je da knjiga obuhvaća više od dvjesta stranica, a uz predgovor je podijeljena na šest poglavlja.-Prva je uvodna studija za cijelo područje županije, a potom pet poglavlja posvećenih povijesti pojedinog grada. Svako ima dvije cjeline: prikaz historigrafske i publicističke literature o povijesti pojedinog grada te kronologiju povijesnih događanja-kazao je S. Kaštela.

Zahvaljujući autorima i HAZU-u na trudu gradonačelnik Zlatko Mađeruh je kazao kako knjiga ima izniman značaj za grad i županiju jer donosi činjenice i istine koje obogaćuju povijest. Iako kronologija nije obuhvatila događaje, poput onih koji se odnose na djelovanje političkih stranaka i osobe koje su ih vodile ili bile uspješne na izborima, članci objavljeni u časopisu Radovi Zavoda u Bjelovaru te monografije i članci navedeni u historiografskoj i publicističkoj literaturi u toj knjizi važna su cjelina koja pruža pouzdane spoznaje o povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije te daje solidan temelj za nova povijesna istraživanja, istaknuto je na promociji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci