SPOMENIK POVIJESTI Knjiga Kronologija povijesti gradova Bjelovarsko-bilogorske županije

Michael Palijan/043 | 23.11.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

To je otvoreni poziv istraživačima da istražuju povijest pojedinih naselja i događaja kojih je jako puno. Poticaj je da stvorimo svoj identitet i pokažemo silnu kulturu i povijesne događaje koje imamo-kazao je prof. dr.sc. Vladimir Strugar, upravitelj bjelovarskog Zavoda HAZU-a

U Grubišnom Polju je predstavljena knjiga "Kronologija povijesti gradova Bjelovarsko-bilogorske županije", objavljena u izdanju Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU-a u Bjelovaru. Autori su znanstvenici Hrvoje Petrić, Vjenceslav Herout i Željko Karaula. Naime, H. Petrić je sastavio kronologiju Čazme, V. Herout Daruvara, dok je Ž. Karaula obuhvatio informacije vezane za Bjelovar, Garešnicu i Grubišno Polje. Pogovor je napisao upravitelj Zavoda prof. dr. sc. Vladimir Strugar

Nakon što su do sada u izdanju Zavoda objavljene knjige o povijesti Bjelovara, Grubišnoga Polja i Daruvara te se ulažu napori kako bi bile objavljene i one o Garešnici i Čazmi, ova 12. knjiga Zavoda iz edicije posebnih izdanja donosi kronološki pregled događaja u pet županijskih gradova od prapovijesti do danas. Važno je to djelo, u kojemu svaki grad daje svoj poseban doprinos, istaknuo je V. Strugar predstavljajući knjigu.-To je neizostavna literatura za cjelovito i kontinuirano istraživanje, otvoreni poziv istraživačima da istražuju povijest pojedinih naselja i događaja kojih je jako puno. Poticaj je to da stvorimo svoj identitet i pokažemo silnu kulturu i povijesne događaje koje imamo-kazao je V. Strugar, naglasivši odličnu suradnju bjelovarskog Zavoda i Grada Grubišnoga Polja koja je do sada bila evidentna u nekoliko projekata.

Glavni i odgovorni urednik prof. dr. sc. Slobodan Kaštela kazao je da knjiga obuhvaća više od dvjesta stranica, a uz predgovor je podijeljena na šest poglavlja.-Prva je uvodna studija za cijelo područje županije, a potom pet poglavlja posvećenih povijesti pojedinog grada. Svako ima dvije cjeline: prikaz historigrafske i publicističke literature o povijesti pojedinog grada te kronologiju povijesnih događanja-kazao je S. Kaštela.

Zahvaljujući autorima i HAZU-u na trudu gradonačelnik Zlatko Mađeruh je kazao kako knjiga ima izniman značaj za grad i županiju jer donosi činjenice i istine koje obogaćuju povijest. Iako kronologija nije obuhvatila događaje, poput onih koji se odnose na djelovanje političkih stranaka i osobe koje su ih vodile ili bile uspješne na izborima, članci objavljeni u časopisu Radovi Zavoda u Bjelovaru te monografije i članci navedeni u historiografskoj i publicističkoj literaturi u toj knjizi važna su cjelina koja pruža pouzdane spoznaje o povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije te daje solidan temelj za nova povijesna istraživanja, istaknuto je na promociji.