SPOMENICI GOVORE Srijeda u Muzeju posvećena 80. obljetnici stradanja jalkovečkih žrtava Foto: GMV

SPOMENICI GOVORE Srijeda u Muzeju posvećena 80. obljetnici stradanja jalkovečkih žrtava

Varaždinske vijesti | 19.4.2022. u 16:17h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju, 20. travnja u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom "Spomenici govore", posvećeno 80. obljetnici stradanja jalkovečkih žrtava (29. travnja 1942.) i obnovi Spomen-kuće u Jalkovcu.

Teška ratna vremena u razdoblju 1941.-1945. ostala su zapamćena kao velika tragedija čovječanstva. Rat je poslužio i kao inspiracija poslijeratnim umjetnicima, koji su ratne ožiljke i stradanja pokušali prenijeti u kamen, ciglu, željezo, staklo i drvo. U svakom većem naselju Varaždinske županije nalaze se spomenici posvećeni narodnim herojima, palim borcima Narodnooslobodilačke borbe, i žrtvama rata.

Neki su spomenici tijekom vremena oštećeni ili premješteni, a neki uklonjeni. Varaždin i okolicu i danas krase umjetnička djela Vojkovića, Augustinčića, Terstenjaka, Bezeredija, Cotte i Rukljača, o kojima će biti riječi na predavanju, popraćenom istoimenom izložbom.

Predavanje je pripremio povjesničar Milivoj Dretar, predsjednik Komisije za spomeničku baštinu NOB-a Varaždinske županije.

Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo i na Facebook stranicama Gradskog muzeja Varaždin.

gmv_Kuca_u_Jalkovcu.jpg

gmv_Obnovljena_spomen-kuca_u_Jalkovcu.jpg