Spoj umjetnosti i znanosti: "Otkrivanje slikarskih tajni - InfraRedArt" u Dvoru Trakošćan Foto: Dvor Trakošćan

Spoj umjetnosti i znanosti: "Otkrivanje slikarskih tajni - InfraRedArt" u Dvoru Trakošćan

Varaždinske vijesti | 16.10.2020. u 13:14h | Objavljeno u Društvo

Izložba „Otkrivanje slikarskih tajni - InfraRedArt“ kružna je izložba Dijane Nazor Čorda kojom prikazuje novu metodu slikanja dvostrukih slika na istom platnu. Otvorenje izložbe će se održati u petak, 16. listopada u 18 sati u Galeriji Dvora Trakošćan.

Izložbom „Otkrivanje slikarskih tajni – infraRedArt“ izložit će se slike nastale infracrvenom metodom koja je jedinstvena u svijetu. Kružna izložba kojim se prezentiraja IR slikarstvo Dijane Nazor Čorda, nastala je u organizaciji pet muzeja: Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata Insulanus Grada Preloga, Muzeja Mimara i Dvora Trakošćan. Posjetitelji je mogu vidjeti u Galeriji dvora Trakošćan do 30. studenoga. Uvodnu riječ održat će likovna kritičarka Branka Hlevnjak.

Prof. emer. Vilko Žiljak sa svojim je istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu razvio inovaciju nazvanu InfraredDesign / infraRedArt . U svijetu je prvu izložbu InfraRed slikarstva izložila akademska slikarica Nada Žiljak, u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku, 2010. godine.

Dijana Nazor Čorda ovom izložbom, u spoju umjetnosti i znanosti, značajno je doprinijela daljnjem istraživanju svojstva pigmenata boje/bojila u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu. Prva je doktorirala na tom polju u području slikarstva. 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom red. prof. art. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. S tri razrađena apstraktna stila, u vizualnom spektru i motivima anđela, tekstualnim porukama/citatima, portretima značajnih filozofa, povjesničara umjetnosti, umjetnika, likovnih kritičara i autoportretima u NIR spektru prikazala je razne mogućnosti slikanja IR postupkom. Obje naslikane slike su jednako važne i prave jer su međuovisne. S namjerom su slikane na istom platnu, one zajedno kriju tajnu sliku, to jest predstavljaju jedno te isto djelo. Suvremena tehnologija kroz IR kamere omogućava nam da uđemo u slojeve slike i da otkrivamo ono što nam je golim okom potpuno nevidljivo.

Branka Hlevnjak u predgovoru kataloga izložbe je napisala:
„Sva tri ovdje prikazana ciklusa dio su novog i originalnog puta koji se otvorio kao poziv i izazov sljedbenicima. Ovaj umjetnički prilog povijesti umjetnosti, koji je ovom izložbom ostvarila Dijana Nazor Čorda, ima sasvim sigurno avangardni značaj, ne po slikarsko-formalnom određenju vidljivog, nego po slikarsko-formalnom određenju vidljivo-nevidljivog seta, po dvoslici kao novom fenomenu“.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci