Spoj keramike i gastronomije: Otvorenje izložbe "Coolikeramika" 8. lipnja

Varaždinske vijesti | 5.6.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

"Coolikeramika", četvrta završna izložba polaznica radionica za keramiku, bit će otvorena 8. lipnja u 18 sati u restoranu "Zlatne gorice".

Na izložbi će biti predstavljeni recentni keramički radovi napravljeni na radionicama keramike pod mentorstvom samostalne umjetnice Snježane Pokos-Vujec. Ove godine izlažu: Melanija Duić, Lara Bodlaj, Nela Marušić, Ljubimka Hajdin, Vera Golenko Varga, Dubravka Novak, Anita Parlaj Narančić, Dunja Ščapec, Ivana Varović, Melita Poljanec, Dubravka Mišak, Gordana Labaš, Maja Šulak Želimorski, Sanja Petek Modrić, Anja i Dora Modrić, Nuša Hajec.

Osnovna tema 4. završne izložbe je spoj keramike i gastronomije. Naime, izložba će se održati u prostorima restorana "Zlatne gorice", a posebno će biti istaknuta primjenjena keramika: zdjele, tanjuri, šalice i ostalo posuđe u kojem će kuharski šefovi servirati za to posebno kreiranu hranu.

Drugi dio izložbe obuhvaća skulpturalnu keramiku, kategoriju u kojoj je svoj izričaj i visoke dosege ostvarilo nekoliko polaznica. Rad Nele Marušić "Seed" predstavljen je u studenom 2021. na skupnoj, žiriranoj izložbi "Dante 700" – I u paklu može biti dobro? u organizaciji Gradskog muzeja Križevci i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; kustosica Elizabeta Wagner.

Događaj u događaju

Premijerno će biti predstavljeni radovi Danijele Pičuljan i Snježane Pokos-Vujec koji su bili izloženi na međunarodnoj selektiranoj izložbi "Martisons award 2021", 3rd Latvia Ceramics Biennale u Mark Rhotko centru u Daugavpilsu u Latviji. Radi se o velikoj i značajnoj međunarodnoj izložbi na kojoj su bile jedine predstavnice iz Hrvatske i ušle su u top 120 odabranih od 500 prijavljenih umjetnika iz 38 zemalja.

Izložba, koja će biti otvorena do 30. lipnja, bit će i prodajnog karaktera, tako da svi oni koji još nisu počeli sami izrađivati keramičke predmete mogu dio tog čarobnog doživljaja ponijeti sa sobom i tako poduprijeti umjetnike u njihovom nastojanju da oplemene život nečim lijepim.

CERAMICA POPULI skup je aktivnosti i događanja pokrenut u Varaždinu prije nekoliko godina s ciljem promocije keramike u njezinom umjetničkom i primjenjenom izričaju pod stručnim i umjetničkim vodstvom keramičarke Snježane Pokos-Vujec. Unatrag četiri godine održane su brojne specijalizirane radionice, tri izložbe keramike i predstavljanje radova u Varaždinu, Kostreni, Krapini, Prelogu i Senčuru (Slovenija), a u razne aktivnosti bilo je uključeno mnogo zainteresiranih sudionika svih dobnih skupina.

Snježana Pokos-Vujec (1965.) keramikom se bavi od 2003. Učila je od mnogih svjetski poznatih keramičara, a najveći utjecaj na njen rad imao je masterclass “Porculan od A do Z” i “Litofanije” Ilone Romule. Sudjelovala je na 2 samostalne izložbe i 30 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih ističe Nagradu za najbolji skupni projekt Ulupuh-a u 2018. godini za projekt Mare Modul, Nagradu za najbolju grupnu izložbu Ulupuh-a u 2019. godini za “Keramički laboratorij – Magični botanički vrt”, te Počasnu nagradu na 2. Intertational Macsabal (bowl) Competition na Hacettepe university u Ankari, Turska. Radi kao samostalni umjetnik. Član je HZSU-a i ULUPUH-a. Predsjednica je Ulupuh-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1990. godine. Živi i radi u Varaždinu.

Označeno u