Span kupio udjele informatičke tvrtke koja posluje i u Varaždinu

VV | 16.3.2022. u 14:10h | Objavljeno u Društvo

Span, jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija sa stalnim rastom prihoda koji zadnjih godina iznosi i više od 20 posto godišnje, sklopio je ugovoru o kupoprodaji poslovnih udjela društva Ekobit, jedna od vodećih hrvatskih kompanija specijaliziranih za razvoj softvera  koja zapošljava 70-ak stručnjaka u svoja dva ureda u Zagrebu i Varaždinu.

Span trenutno zapošljava 603 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji tri četvrtine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. U suradnji sa 40 međunarodnih partnera, posluje s više od 1200 korisnika, među kojima su vodeće globalne i regionalne korporacije – McDonalds, Tate & Lyle, Starbucks, Newsec, Infobip, Metinvest Grupa, Triglav, NLB, Helios, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Croatia osiguranje. Span Grupu čine tri domaća društva – Span d.d., Bonsai.tech i Trilix - te osam društava kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji.

Ekobit, jedna od vodećih hrvatskih kompanija specijaliziranih za razvoj softvera koja već godinama ostvaruje postojani rast prihoda, ostvarujući više od 70 posto prihoda na zapadnoeuropskom tržištu, a među ključne Ekobitove klijente spadaju tvrtke Sauter (Švicarska).

Dio kupoprodajne cijene koji ovisi o poslovnim rezultatima društva Ekobit u 2022. godini, podložan je usklađenju. Prema odluci dosadašnjih vlasnika društva Ekobit, dio cijene u iznosu od 3.266.496,00 kuna bit će plaćen dionicama Spana u svrhu ispunjenja Plana dodjele dionica radnicima Ekobita.

- Ovo je odlična vijest za sve naše dionike – zaposlenike, korisnike i dioničare. Razvoj softverskih rješenja jedan je od četiri strateška segmenta Spanovog poslovanja, a pridruživanjem Ekobita upravo taj dio sada dodatno osnažujemo. U potpunosti smo komplementarni, radimo na istim tehnologijama pa udruživanje znanja i iskustva donosi korist za sve. Budući da sličan pristup dijelimo i kada je riječ o brizi za zaposlenike, vjerujem da ćemo se i u tom dijelu smisleno nadopunjavati, dijeleći potvrđeno dobre HR prakse - izjavio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Ekobit je specijaliziran za razvoj softverskih rješenja, stoga njihova ekspertiza dolazi do izražaja i kroz vrijedno intelektualno vlasništvo. Kompanija je aktivna na tržištu sa svoja dva proizvoda: BizDataX masking rješenje koje služi dobivanju testnih baza produkcijske kvalitete uz zaštitu osjetljivih podataka osoba poštujući GDPR regulativu i BizDataX subsetting koji omogućava stvaranje manjih testnih baza izborom relevantnog podskupa produkcijskih podataka.

- Ulazeći u 30. godinu rada i razvoja naprednih softverskih rješenja, u Ekobitu smo odlučili da je vrijeme za iskorak. Pridruživanje Spanu gledamo kao priliku za novu dimenziju u razvoju poslovanja, a s obzirom na naše bogato iskustvo u izradi softverskih rješenja siguran sam da će ova akvizicija zbog sinergijskog učinka koje donosi dati snažan pečat i otvoriti neke nove prilike u daljnjem poslovanju Grupeizjavio je predsjednik Uprave Ekobita Goran Glišić.