Koncert Hrvatski dragulji u HNK-u: "Tri rože" za varaždinsku publiku Foto: Krešimir Đurić

Koncert Hrvatski dragulji u HNK-u: "Tri rože" za varaždinsku publiku

Julijana Marčec | 29.10.2023. u 21:05h | Objavljeno u Društvo

Ugledna hrvatska sopranistica Jelena Štefanić, uz klavirsku pratnju maestra Simona Dešpalja održala je u četvrtak, 26. listopada, atraktivan koncert u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a.

Na programu koncerta - Hrvatski dragulji, našle su se poznate i manje poznate arije i skladbe hrvatskih skladatelja, čiju je izvedbu publika nagradila velikim pljeskom.

Ovaj je projekt sopranistica, rođena u Varaždinskim Toplicama, osmislila u vrijeme pandemije koronavirusa, kako bi promovirala hrvatske skladbe i skladatelje u online svijetu, pa je s velikim veseljem održala koncert na pozornici u varaždinskom kazalištu.

- Sretna sam i počašćena što sam nakon Hrvatskih dragulja online ovaj program mogla izvesti uživo, pred svojom publikom u Varaždinu. Zahvalna sam svima koji su pomogli da ponovno nastupim u Velikoj koncertnoj dvorani, a posebno mi je drago što sam mogla otpjevati neke arije koje su rjeđe izvođene na koncertnim ili opernim pozornicama – rekla je naša vrsna sopranistica Jelena Štefanić.

Program koncerta „Hrvatski dragulji”, koji je snimljen i već prikazan na nekoliko platformi, dvoje izvrsnih glazbenika za ovaj su nastup uživo obogatili s nekoliko hrvatskih popijevki, kako bi on bio još zanimljiviji za varaždinsku publiku.

U prvom dijelu koncerta publika je mogla uživati u tri skladbe Roža, koje je toplička sopranistica odabrala, jer ju podsjećaju na dom u Varaždinskim Toplicama. U dvije su stihove Dragutina Domjanića uglazbili Lujo Šafranek – Kavić i Ivan Lhotka – Kalinski, dok je treća nastala iz pera varaždinske pjesnikinje Mirne Weber, a uglazbila ih je skladateljica Laura Mjeda Čuperjani, odnedavno i dekanica Muzičke akademije u Puli. Prvi dio je završio uz izvrsnu izvedbu arije Jelena iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski.

U drugom dijelu ove sjajne glazbene večeri publika je uživala u skladbama Blagoja Berse, arijama iz opera - Oganj i Postolar od Delfta, operetnim arijama Franza von Suppea, te ariji Suzette iz Tijardovićeve operete Male Floramye „Daleko m’e biser mora“.

Da je riječ o odličnoj višegodišnjoj suradnji i zajedničkim nastupima naglasio je maestro Simon Dešpalj, koji je sudjelovao u izboru programa, te istaknuo kako mu je drago što je pred varaždinskom publikom mogao izvesti ovaj atraktivni program u kojem su spojili hrvatske skladatelje iz različitih razdoblja i podneblja. Koncert je održan zahvaljujući financijskoj podršci Varaždinske županije te u suorganizaciji HNK u Varaždinu.