Sočno južno voće jača imunitet, zateže kožu i štiti od raka Foto: Ilustracija/Pixabay

Sočno južno voće jača imunitet, zateže kožu i štiti od raka

VV/Ljepotaizdravlje.hr | 9.3.2016. u 20:03h | Objavljeno u Društvo

Ananas je sočno južno voće koje su na karipskim otocima Guadalupe otkrili španjolski i portugalski moreplovci krajem 15. stoljeća. Oduševljeni mirisom i okusom, pokušali su u više navrata preseliti ga u Europu, ali zbog ove klime nije uspijevao. Konačno, odnijeli su ga u afričke i azijske kolonije i tako je postao rasprostranjen svuda po svijetu, a danas je jedno od najpoznatijih tropskih voća.

Blagotvorna svojstva ananasa otkrili su australski znanstvenici iz Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu. Ustanovili su da plod ananasa sadrži moćan antikancerogeni sastojak, koji bi u budućnosti mogao biti rješenje u liječenju ove opake bolesti, prenosi Ljepota i zdravlje.

Oni su iz mrvljenih peteljki izdvojili dvije molekule bromelina. Jedan od njih potiče imunološki sustav na uništavanje kancerogenih stanica, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30 posto slučajeva nastanka svih oblika karcinoma. Poseban efekt izražen je na kancerogenim stanicama dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma.

Da bi se djelotvornost ove terapije i potvrdila, trebalo bi proći klinička istraživanja. Za sada, stručnjaci preporučuju najmanje tri voćna obroka od ananasa dnevno kako bi se postigao antikancerogeni efekt.

Bromelin je, inače, veoma učinkovit kod lokaliziranih upala s edemima, smanjuje upale, otoke i ožiljke. Jača kolagen u tkivu zahvaćenom celulitom, popravlja drenažu i olakšava probavu proteina. Bromelin iz ananasa brzo i djelotvorno smanjuje i bolove. Mišljenje znanstvenika je da razgrađuje proteine u krvi, pa na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno štiti zglobove od slobodnih radikala.

Zbog svojstava koja ima, preporučuje se kao pomoć kod mršavljenja, uklanja celulit i bore. Djelotvoran je i kod hiperpigmentacije uzrokovane starenjem. Može izblijedjeti “staračke pjege” ili ih potpuno ukloniti kada se blazinica ili vata natope iscijeđenim sokom ananasa i drže preko pjega, koje se najčešće pojavljuju na dlanovima.

Narodni liječnici ovo voće preporučuju za upalu pluća, bronhitis, anoreksiju, neke vrste alergija, problema sa štitnjačom, grebanja u grlu, ateroskleroze… Zbog zavidnih količina celuloze, odličan je i kod otežane probave. Nažalost, sadrži i puno šećera, pa bi ga dijabetičari trebali izbjegavati.

Svježe isceđen sok od ananasa je izuzetno zdrav. Pomaže kod groznica i visoke temperature, jača imunološki sustav. Također, snižava visok krvni tlak, odčepljuje krvne žile, djeluje kao diuretik, jer uklanja višak vode iz organizma. Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti.

Označeno u