Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždin organizirao predavanje Intimno zdravlje žena s invaliditetom Foto: SDP

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždin organizirao predavanje Intimno zdravlje žena s invaliditetom

Varaždinske vijesti | 14.3.2024. u 08:47h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 13. ožujka, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Varaždin organizirao je edukativno predavanje u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović u Varaždinu na temu "Intimno zdravlje žena s invaliditetom".

O temi su govorile istaknute gošće Tamara Vrčić – dr.med., spec.ginekolog, Danka Marić Paravinja – dipl. psych i Draženka Đurđević – članica Društva osoba s invaliditetom. Razgovor je moderirala Lucija Vupora, bacc.soc. Uvodno se obratila predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Varaždin Blaženka Beli i pozdravila je sve prisutne u ime organizatora.

sdp_varazdin_predavanje_13032024_1.jpg

Doktorica Vrčić održala je uvodno predavanje gdje je obrazložila način na koji se treba pristupiti ženama s invaliditetom prilikom posjeta ginekologu i najčešće poteškoće sa kojima se susreću. Iz osobnih iskustava mogli smo čuti na koje sve probleme osobe s invaliditetom nailaze prilikom posjeta ginekološkim i zdravstvenim ustanovama.

sdp_varazdin_predavanje_13032024_2.jpg

- Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora sažela je nekoliko problema koji su posebno naglašeni; potrebno odmah staviti u funkciju krevet prilagođen osobama s invaliditetom, koji se trenutno nalazi u Općoj bolnici Varaždin, ali se ne koristi, a treba razmisliti i o nabavci novog takvog kreveta. U varaždinskoj bolnici i domu zdravlja osigurati WC prilagođen za osobe s invaliditetom što su govornice posebno naglasile. Važno je riješiti problem arhitektonskih barijera kako bi se olakšao pristup ordinacijama, ali i svim javnim ustanovama na području grada ali i cijele Varaždinske županije - priopćili su iz SDP-a.

sdp_varazdin_predavanje_13032024_3.jpg

- Blaženka Beli naglasila je kako je najvažnije od svega odnos prema osobama s invaliditetom, jer svi smo mi ljudi i moramo se međusobno slušati i uvažati. Najvažnije je da imamo jednako poštovanje prema svim osobama, pravilno komuniciramo i da se zdravstveni radnici educiraju kako pravilno raditi sa osobama s poteškoćama u razvoju, starijim osobama... - naveli su.

sdp_varazdin_predavanje_13032024_4.jpg

Predavanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Lovro Lukavečki, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini Luka Zrinski, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak i predsjednik Društva osoba s invaliditetom Ivan Vujec.

sdp_varazdin_predavanje_13032024_5.jpg