Slikovnicom „Bakina lokomotiva“ olakšava se razgovor s djecom o bolestima Foto: Opća bolnica Varaždin

Slikovnicom „Bakina lokomotiva“ olakšava se razgovor s djecom o bolestima

Varaždinske vijesti | 17.12.2019. u 16:32h | Objavljeno u Društvo

- Promatrajući obitelji koje su dolazile u posjet svojim bolesnim članovima obitelji, rodila se ideja oko stvaranja slikovnice, jednog medija koji bi obiteljima olakšao komunikaciju s djecom na temu bolesti i svega što bolest nosi sa sobom – otkrila je na predstavljanju slikovnice „Bakina lokomotiva“ autorica Dijana Hereković, inače medicinska sestra u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi MarofOpće bolnice Varaždin, te volonterka u Udruzi za palijativnu pomoć „Srce“.

- Iako možda do svoje četvrte godine djeca nisu svjesna bolesti kao pojma, ona su itekako svjesna situacije koja se događa u obitelji kad netko od članova oboli. I upravo su djeca ta koja najčešće jako pate i osjećaju promjene kada je netko njihov drag, kao što su bake i djedovi, bolestan. Iako dječjeg karaktera, slikovnica je, osim djeci, namijenjena i odraslima. Kod djece potiče strpljenje i osjećaj brige za odrasle, odnosno starije, dok je za roditelje više edukativnog karaktera kako bi znali razgovarati sa svojom djecom, posebice kada je tema bolest - objasnila je autorica slikovnice Dijana Hereković.

Slikovnica je svojevrsna sinergija cijele lokalne zajednice, Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof te Udruge za palijativnu skrb „Srce“.

Slikovnica_Bakina_lokomotiva_2.jpg

- Mi koji radimo u ovakvom tipu bolnice svakodnevno smo svjedoci koliko je važna ta povezanost obitelj, pacijenta, nas djelatnika bolnice i same lokalne zajednice. Stoga nam je želja bila senzibilizirati javnost o bolesti te kako se ona može dogoditi svakome. Ovu edukativnu slikovnicu planiramo donirati u sve osnovne škole Varaždinske županije. Nadamo se kako će imati utjecaja na buduće generacije i odgoj djece da se prihvati bolestan član obitelji, da ih se potakne da dođu u bolnički posjet baki ili djedu, donesu im neki crtež, te da se na njih ne zaboravi, što je nažalost danas čest slučaj - izjavila je predsjednica Udruge za palijativnu skrb „Srce“ Miljenka Šimenc.

Ovakva vrsta slikovnice samo je nastavak onoga što kao bolnica i udruga rade već godinama, a sve s ciljem senzibiliziranja javnosti o palijativnoj medicini.

- Mi kroz Udrugu „Srce“ već duže vrijeme surađujemo s dječjim vrtićem i osnovnom školom. Uvijek kada je primjerice u pitanju neki blagdani, polaznici vrtića i učenici škole dolaze u našu bolnicu kao gosti te svojim aktivnostima, plesom i pjesmom pridonesu samom ugođaju događaja. Stoga mi je izuzetno drago što smo kao bolnica bili sudionici u ostvarivanju ove slikovnice - zadovoljno je konstatirala pročelnica Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Tatjana Jurkin Vnučec, subspecijalist kardiologije.

Recenzentica slikovnice prof. dr. sc. Marijana Braš, psihijatrica u KBC-u Zagreb te profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, istaknula je da je izrazito ponosna što je bila dio cijele priče razvoja palijativne skrbi u Novom Marofu kao dijela varaždinske bolnice.

Slikovnica_Bakina_lokomotiva.jpg

- Slikovnica je izrazito edukativno štivo koje na vrlo jednostavan način približava djeci važnost brige o bolesnima, nemoćnima i starijima. To nije samo štivo za djecu, nego i za odrasle, da se zapitamo kako odgajamo svoju djecu o brizi za starije, ali i kako se mi sami odnosimo prema njima. Iskreno sam i iznenađena i radosna zbog svega što se dogodilo posljednjih godina u Novom Marofu, a što je kulminiralo otvaranjem novog odjela. Ono čime sam osobno impresionirana je entuzijazam i profesionalizam djelatnika koji se rijetko viđa u svakodnevnom radu i posebno bih pohvalila uvođenje volontera u cijelu priču - rekla je profesorica Braš.

Predstavljanje slikovnice popratio je i ugledni hrvatski psihijatar te profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Veljko Đorđević.

- Sretan sam da sam kao osnivač Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mogao prisustvovati ovom događaju gdje se naša mladost uključila, senzibilizirala i svojim radom pokazala koliko je bitno pomagati starije ljude u potrebi - zaključio je Đorđević.

Slikovnica_Bakina_lokomotiva_1.jpg