Škola u Druškovcu obnovila status Eko-škole i uredila senzornu stazu Foto: PŠ Druškovec

Škola u Druškovcu obnovila status Eko-škole i uredila senzornu stazu

Varaždinske vijesti | 27.6.2021. u 09:12h | Objavljeno u Društvo

Završetak ove nastavne godine donio je Ekoškoli PŠ Druškovec, koja djeluje u sastavu OŠ "Gustav Krklec" Maruševec, prvu obnovu statusa Ekoškole, ali i nove zanimljive projekte i radove.

- Prva obnova statusa slijedi dvije godine nakon stjecanja statusa, a zatim se status obnavlja svake 4 godine. U iznimno zahtjevnim uvjetima rada u protekle dvije nastavne godine, učenici i djelatnici PŠ Druškovec ipak su uspjeli realizirati neke od zacrtanih planova svog djelovanja – učinjeni su veliki pomaci u postupanju s otpadom (provodi se i nadopunjuje plan razvrstavanja i zbrinjavanja svih vrsta otpada u školi) te racionalnom korištenju energije (zamijenjen je dio krovišta na školskoj zgradi, dotrajala stolarija na prozorima i vratima te je renovirana školska kuhinja pri čemu su zamijenjene vodovodne instalacije, a stariji kuhinjski uređaji zamijenjeni su novim, štedljivijima). Velik je trud uložen i u uređenje okoliša – nastavljena je suradnja s Hrvatskim šumama koje su svoju godinama zapuštenu parcelu uz školsko dvorište počistile i pošumile novim nasadom drveća, uređuje se školski vrt i zelenilo u školi i oko nje - napominju iz škole.

Najveći dio posla odradili su učenici – članovi Eko-sekcije, pod vodstvom učiteljica Marije Grah i Jasenke Vidić, uz svesrdnu pomoć voditeljice Područne škole Druškovec Anice Fatiga, tehničkog osoblja škole - domara Ivice Pađena i spremačice Đurđice Kušter, ali i uz organizacijsku i financijsku podršku ravnatelja škole Tomislava Vinceka i Općine Maruševec, čiji je načelnik Mario Klapša ujedno i član Eko-odbora škole.

Zahvaljujući učinjenom, škola je uspješno ispunila ponovnu proceduru od 7 koraka te joj je krajem svibnja od Udruge Lijepa Naša stigla povelja o obnovi statusa.

Iako su neke akcije usporile i odgodile nepovoljne vremenske prilike kroz proljeće, a i epidemiološka situacija zbog koje se velik dio nastave odvijao na daljinu, pri kraju nastavnih dana jedna se akcija uspjela realizirati: izrada senzorne staze na površini budućeg školskog vrta.

skola_druskovec_eko_skola_akcija_1.jpg

- Kako se na prostoru dosadašnjeg vrta (povišenih gredica) planira uskoro započeti izgradnja školske športske dvorane, on se mora preseliti na novi prostor pa je uz njega započeta staza izrađena od raznih materijala (dobar dio njih je reciklirani građevinski materijal, čime se pokazuje mogućnost oporabe ostataka od gradnje i nova namjena raznih materijala), a učenici škole i drugi posjetitelji dobili su prostor za igru i istraživanje pomoću svih osjetila – u razigranom ritmu izmjenjuju se različite boje, hrapavi i glatki, tvrdi i mekani, čvrsti i fleksibilni materijali. Sve je osmišljeno i izgrađeno zahvaljujući donaciji materijala od strane roditelja, ali i dobrovoljnom radu nekolicine roditelja, učiteljica, učenika i tehničkog osoblja škole. Za vrijeme akcije radove je obišao i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša te izrazio svoju podršku i obećao da će općina i dalje financijski pratiti i na druge načine podržavati rad Ekoškole PŠ Druškovec - istaknuli su iz škole.

skola_druskovec_eko_skola_Staza_1.jpg

Izgrađena staza, osim što je ukras za okoliš škole, predstavlja i začetak buduće učionice na otvorenom, koja će uz povišene gredice s povrćem i začinskim i ljekovitim biljem imati i zeleni tunel za korisne biljke penjačice (krastavce, tikvice, rajčicu i grašak), te prostor za sjedenje s nekoliko masivnih stolova i klupa, kako bi učenici prigodne nastavne sadržaje mogli obrađivati i usvajati u neposrednom kontaktu s prirodom.

Nastavak radova planira se odmah ujesen, s početkom nove školske godine, kao poklon školi koja će u prosincu ove godine obilježiti 100. rođendan (nastava je u Općoj pučkoj školi u Druškovcu započela 1921. godine).