Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” pred vratima: filmaše čekaju radionice i projekcije Foto: Ilustracija

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” pred vratima: filmaše čekaju radionice i projekcije

VV | 13.8.2023. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

Varaždin će još jednom ugostiti voditelje i polaznike Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", koja se održava od 17. do 25. kolovoza, a nakon toga Škola se po prvi puta održava u Puli u periodu od 28. kolovoza do 1. rujna. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama te polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.

Nakon 25 godina njegovanja kontinuiteta u radu, uz proširivanje i prilagođavanje radioničkih sadržaja i uvođenje seminarskih programa Škola broji preko 3.000 polaznika. Svakim novim izdanjem obuhvaćeno je čak 90 sati programa, a dokaz uspješnosti Škole je sve veći broj odgojno-obrazovnih djelatnika koji su sudjelovali u programu Škole, škola te filmskih družina koje rade s djecom i mladima u području medijske i filmske kulture.

- Ovogodišnje izdanje uključuje čak 12 radioničkih programa te dva seminarska stupnja. U 14 intenzivnih i zanimljivih filmskih dana polaznici će pohađati predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu uz stručno vodstvo filmskih i medijskih profesionalaca. Raznovrsni edukativni program čine Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija - poručuju organizatori.

Škola medijske kulture već niz godina funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju stručnog školskog osoblja – nastavnika, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana – na području filmske umjetnosti. Ujedno priprema i potiče sve sudionike na samostalno, kreativno bavljenje filmom, ali i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija i tako sudjeluju u sustavu cjeloživotnog obrazovanja. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj.

- Sudjelovanje u Školi mnogim sudionicima ostavilo je pečat za cijeli život. Gotovo da nema dana u mojoj umirovljeničkoj sadašnjosti, u kojem ne naiđem na njezine pozitivne odjeke. Škola je postala biografski podatak mnogih autora, učitelja, predavača, polaznika i medijskih pratitelja. Jedan je od nedavnih primjera Dubravka Premar koja je primila nagradu "Vladimir Nazor“ za životno djelo. U intervjuu, uz bezbrojne nagrade za autorska ostvarenja, istaknula je i svoje sudjelovanje u Školi kao radionička voditeljica. Uvijek sam isticala da je Škola samo rasadnik koji se obnavlja zahvaljujući onima koji mladice prenose u svoje sredine. Niču tako nove filmske družine i videodružine, sve je veći broj ostvarenja djece, mladeži i odraslih. I klupska je scena bogatija. Iako medijska kultura još uvijek nije zaseban predmet u osnovnim i srednjim školama, ona je ipak našla svoje mjesto u nastavnim programima te mnogima pružila ulaznicu za zanimanja u području audiovizualnih medija. Brojni programi s medijske scene izvorište imaju u Školi medijske kulture - izjavila je Vera Robić-Škarica, osnivačica i dugogodišnja voditeljica Škole.

Raspored škole dostupan je OVDJE, a više informacija o Školi pronađite na smk.hfs.hr.

Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Varaždina, Grada Pule i Agencije za elektroničke medije. Partneri su POU Varaždin i kino Gaj, Pečetri, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Pulska filmska tvornica, Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.