Sandra Wigh Hraščanec i volonteri projekta "Grofica Lujza" Foto: Tibor Martan

Skladala pod pseudonimom: Skladbe novomarofske grofice predstavljene u Zagrebu

Varaždinske vijesti | 27.11.2016. u 11:07h | Objavljeno u Društvo

Poznata hrvatska mezzospranistica Sandra Wigh Hraščanec, koja trenutno živi i djeluje u Beču, održala je 24. studenoga u Galeriji Centra za kulturu Novi Zagreb solo koncert pod nazivom "Žene u glazbi romantizma", uz klavirsku pratnju poznatog bečkog pijanista Yu Chena.

Tijekom koncerta izvedeno je i šest skladbi "genijalne skladateljice Lios". Pod pseudonimom Lios krije se novomarofska grofica Lujza Erdődy. Mezzospranistica Sandra Wigh Hraščanec predstavila je Lujzu, groficu Erdődy, i kao mladu darovitu pijanisticu i kao zrelu skladateljicu koja se već u 19. stoljeću izborila za izvjestan položaj u glazbenom životu kojim su tada vladali i dominirali muškarci.

Ovom iznimnom kulturnom-umjetničkom događanju bili su nazočni i volonteri projekta "Grofica Lujza".

- S velikom radošću odazvali smo se pozivu cijenjenje umjetnice Sandre Hraščanec na koncert. Bio je zaista poseban događaj upoznati glazbeno stvaralaštvo naše drage grofice Lujze. Iznimno nam je drago da postoji netko tko tako predano i s mnogo ljubavi i pažnje predstavlja Lujzu groficu Erdődy široj javnosti u našoj domovini i inozemstvu kao darovitu glazbenicu 19. stoljeća – istaknuo je Tibor Martan, voditelj projekta "Grofica Lujza". 

 

Galerija slika