Simpozijem u Varaždinskim Toplicama obilježen Nacionalni dan multiple skleroze Foto: Društvo MS Varaždinske županije

Simpozijem u Varaždinskim Toplicama obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

I.D./Varaždinske vijesti | 2.10.2016. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Nacionalni dan multiple skleroze (MS) obilježen je održavanjem 9. Hrvatskog simpozija oboljelih od MS-a "Pristup tretmanima i liječenju multiple skleroze" u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice od 23. do 25. rujna, na kojem je sudjelovalo 10 članova i zaposlenih Društva multiple skleroze Varaždinske županije.

Tema simpozija rezultat je svakodnevnih upita oboljelih vezano upravo za liječenje i terapije koje su nekima još nedostižne, ističu iz županijskog Društva MS. Uz sudjelovanje više od 200 oboljelih iz cijele Hrvatske, predavanja o novostima i dostupnosti liječenja održalo je desetak stručnjaka za multiplu sklerozu.

Nacionalni dan multiple skleroze obilježen je porukom oboljelih od multiple skleroze kako je nužno što ranije liječenje osoba s tom bolešću, odmah po dijagnozi, kako bi se što usporilo ili zaustavilo napredovanje bolesti koja dovodi do invalidnosti. Multipla skleroza (MS) jedna je od najčešćih neuroloških bolesti koja uzrokuje postupnu i konačnu invalidnost, posebice mladih odraslih ljudi. U svijetu oko 2,3 milijuna ljudi boluje od te bolesti, a u Hrvatskoj se procjenjuje da više od 4.000 osoba ima multiplu sklerozu. U većine osoba bolest se otkrije između 25. i 31. godine života, a bolest je dva puta češća u žena nego u muškaraca.

- Simptomi multiple skleroze raznoliki su i nepredvidljivi te je zovu "bolest s tisuću lica". Ne postoje dvije osobe koje imaju posve jednake simptome, a kod svake pojedine osobe simptomi se mogu s vremenom promijeniti ili se izmjenjivati. Jedna osoba može imati svega jedan ili dva simptoma, dok ih neka druga može imati mnogo više. Umor je jedan od najčešćih simptoma MS-a, koji se javlja u približno 80% oboljelih osoba, a simptomi mogu uključivati i zamagljen vid, slabost u nogama i rukama, trnjenje i smetnje ravnoteže. U nekih bolesnika, bolest se odlikuje razdobljima relapsa i remisije (razdoblja napadaja i razdoblja bez znakova bolesti). Neki oboljeli se mogu osjećati dobro godinama, dok drugi mogu imati težak oblik bolesti koji brzo napreduje i vodi do invalidnosti - napominju iz županijskog Društva MS-a, i dodaju kako je u liječenju postignut velik napredak jer postoje lijekovi koji usporavaju ili zaustavljaju aktivnost i napredovanje bolesti ili čak donekle mogu umanjiti stupanj onesposobljenosti.

Tradicija obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze datira od 1979. godine kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske”. Nakon 36 godina rada, Savez je inicirao da se 26. rujan proglasi Nacionalnim danom što je prošle godine potvrđeno odlukom Sabora. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.

Društvo multiple skleroze Varaždinske županije obilježilo je 26. rujna - Nacionalni dan multiple skleroze, druženjem članova, volontera i zaposlenih u novom prostoru Društva na adresi Graberje 33 u Varaždinu. 

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci