FOTO Klapa "Sv. Hubert" s "Haharima" na obljetnici LD-a Vepar, osnovanog kad je još bilo muflona

vv | 4.10.2023. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Lovačko društvo "Vepar" Novi Marof obilježilo je 95 godina svog postojanja. I to kako!

Počelo je uobičajeno za ovakve prigode, svečanom sjednicom s podjelom priznanja lovcima i zahvalnica podupirateljima LD "Vepar", koji su se okupili u restoranu Ključice.

Predsjednik LD "Vepar", Mario Milak, osvrnuo se na bogatu lovačku prošlost novomarofskog kraja i osnivanje društva. Naime, još 1928.godine lovačko je društvo osnovano kao LD Novi Marof, da bi kasnije nastavili pod imenom "Vepar" Novi Marof.
-Ovaj kraj bogat šumama, oduvijek je obilovao različitom vrstom divljači i bio privlačan plemstvu pa je uređeni lokalitet za lov bila Paka, tada u posjedu grofa Erdodyja. U lovištu kasnije nazvanom "Zverinjak" naseljeni su mufloni i tu je odstrijeljen i prvi primjerak te životinje, a kojih više nema, ali je sačuvan trofej muflona, koji se čuva u Lovačkom muzeju Hrvatskog lovačkog saveza, naglasio je Milak.

vepar.jpg

Uspoređujući lovačku prošlost i sadašnjost, Milak je izrazio ponos sa činjenicom da lovci ne teže dokazivanju nadmoći nad životinjama i njihovom ubijanju, već jačanju humanog pristupa.

-To uključuje prihranjivanje divljači, posebno u zimskim mjesecima, proizvodnju i prikupljanje hrane i njena podjela. Hranjena divljač znači sigurnost održanja životinjske vrste i umanjenje štete koje oni čine poljoprivrednicima. Briga o smanjenju grabežljivaca, napose lisica, važno je za zaštitu plemenite divljači o čijoj zastupljenosti brinu kao i temeljnoj zadaći, razumnoj kontroli populacije divljih životinja, radi održavanja savršene ekološke ravnoteže. Lovci su ti koji čiste okoliš, brinu o zaštiti prirode i njenom održivom razvoju, imaju svoje običaje, čuvaju tradiciju i njeguju lovačku etiku., ukazao je Milak, naglašavajući da biti lovac nije samo kratkotrajan hir, već je to učenje, rad i odricanje, ali i velika strast.

Na kraju, Milak je spomenuo mogućnost revitalizacije lovstva u turističke svrhe, osobito povezivanjem sa aktualnim kapacitetima kuća za odmor, koje obogaćuju turističku ponudu ovog kraja ali i ukupnog kontinentalnog turizma.

Lovcima i njihovim gostima se obratio Ivan Tuk, zamjenik gradonačelnika Grada Novog Marofa, koji je uz čestitke na visokoj obljetnici LD-a, poželio lovcima puno uspjeha u njihovim aktivnostima i čuvanju tradicije. Naglasio je važnost postojanja takvog društva i odlučnost da Grad Novi Marof i u budućnosti bude podupiratelj u radu i partner u svim zajedničkim društveno korisnim akcijama.

vepar_3.jpg

U nastavku svečanosti, članovima LD "Vepar" podijeljena su priznanja za dugogodišnji predani rad a mladim lovcima kao poticaj za budući angažman. Zahvalnice su uručene podupirateljima lovačkog društva. Odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza uručio je Zlatko Biškup, izaslanik HLS-a

Nakon službenog dijela sjednice, nastavljeno je duženje u dobrom raspoloženju za koje su se pobrinuli tamburaški sastav "Hahari", pojačan s raspjevanom klapom "Sv.Huberta" iz Šibenika.

vepar_1.jpg

Dan uoči svečane sjednice, na streljani LD "Grebengrad" u Mađarevu održano je natjecanja u gađanju na leteće mete na kojem je sudjelovalo 8 lovačkih društava Lovnog ureda Novi Marof te izvan konkurencije, ekipe Lovačkog saveza Varaždinske županije i članovi klape "Sv.Huberta" iz Šibensko-kninske županije.

1696408515899.jpg