"SENJE I METEORI" Tko je sve nagrađen na 31. recitalu suvremenog pjesništva? Foto: Ilustracija

"SENJE I METEORI" Tko je sve nagrađen na 31. recitalu suvremenog pjesništva?

Julijana Marčec | 25.12.2023. u 09:25h | Objavljeno u Društvo

Za najbolju pjesmu na hrvatskom standardnom jeziku „Sretne vijesti” nagrađena je Vesna Janković, dok je najbolju pjesmu na kajkavskom „Žmehko je biti sam” napisala Zlata Bogović, a prema ocjeni Povjerenstva najbolja pjesma koja izražava nadahnuće Varaždinom je pjesma Mirjane Pospiš – Kervavo nebo nad Varaždinom. Rezultati su to 31. recitala suvremenog pjesništva "Senje i meteori".

Ovaj tradicionalni recital Varaždinskog književnog društva, koji se organizira kako bi se afirmirali pjesnici iz zemlje i inozemstva ali i poticalo pjesničko stvaralaštvo na standardu i kajkavskom narječju, ove je godine privukao sto sedamdeset i sedam autora iz Hrvatske i inozemstva.

- Zadovoljni smo s odazivom na natječaj recitala, prijavilo se 177 autora sa 312 pjesama. Riječ je o dosad neobjavljenim pjesmama, a na natječaj je pristiglo 211 pjesama na književnom standardu i 101 pjesma na kajkavskom narječju – rekao je predsjednik Društva Tugomir Orak, dodavši kako su teme pristiglih pjesama bile različite - refleksivne, domoljubne, povijesne, ljubavne, pejzažne te pjesme nadahnute sadašnjošću i prošlošću grada Varaždina.

Uz tri nagrađene pjesnikinje, članovi Prosudbenog povjerenstva, pjesnici Ivana Skuhala Karasman, Biserka Težački Kekić i Tugomir Orak i ove su godine imali težak zadatak odabrati najbolje, pa su osim tri nagrade, dodijelili i šest pohvala. U kategoriji pjesama na kajkavskom narječju pohvaljene su Katica Rajič Popijač za pjesmu „Trokeščunski viglod” i Davorka Črnčec za pjesmu „Kaj se to za meglu zahačilo”, a u kategoriji na standardu Kristina Slunjski Lukač za pjesmu „Riječi”, Anka Dorić za pjesmu „Pred san” i Irenu Ivetić za pjesmu „Govor prirode”, dok je u kategoriji pjesama koje najbolje izražavaju povijesno nasljeđe i/ili sadašnjost grada Varaždina pohvaljena Ivana Biškup i njena pjesma na kajkavskom – Stranjske rieči i hijeruglifi.

Osim po kvaliteti pristiglih pjesama i raznolikosti tema ovogodišnji recital će se pamtiti i po tome što su svoje pjesme na standardu poslale 83 autorice i samo 3 autora, a na kajkavštini 45 autorica i 16 autora.

- Šapuću li zavodljive pjesničke Muze u ova izazovna vremena glasnije ženama nego muškarcima?, zapitali su se u Povjerenstvu i čestitali ovogodišnjim laureatkinjama te zahvalili svima koji su pridonijeli uspješnosti ove dugogodišnje manifestacije.

Označeno u