Šećerna bolest - globalna epidemija: Tek 60% oboljelih ima postavljenu dijagnozu Foto: VV arhiva / ilustracija

Šećerna bolest - globalna epidemija: Tek 60% oboljelih ima postavljenu dijagnozu

| 14.11.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Šećerna bolest (dijabetes) se naziva globalnom epidemijom, jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Ukazali su na to iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studenoga).

- Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost - napomenuli su iz HZJZ-a.

Svjetske procjene govore da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. Među nešto više od 6,7 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka treća osoba mlađa je od 60 godina. U Europi od šećerne bolesti boluje 61 milijun osoba u dobi od 20 do 79 godina, a više od milijun osoba godišnje umre od njezinih posljedica.

- Prema podacima CroDiab registra (Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću), u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu pa se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih veći od 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti s udjelom od 8,2% u 2020. godini - naveli su iz HZJZ-a.

Koliko je dijabetičara u Varaždinskoj županiji i što možemo učiniti kako bi spriječili pojavu šećerne bolesti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...