SDP Županija mora slijediti uspješan primjer Grada i pronaći sredstva za učitelje iz produženog boravka

Varaždinske vijesti | 19.2.2022. u 19:29h | Objavljeno u Društvo

Uoči predstojeće sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije, županijski vijećnici i potpredsjednici SDP-a Varaždinske županije Luka Zrinski i Mario Klapša održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili inicijative koje će u ponedjeljak predložiti aktualnoj županijskoj vlasti.

Iako naglašavaju kako aktualno vodstvo na čelu s HDZ-ovim županom Anđelkom Stričakom nema nikakvu daljnju viziju razvoja Varaždinske županije, SDP želi biti proaktivan sudionik u radu Županije te će na predstojećoj sjednici u ponedjeljak predložiti nekoliko inicijativa s ciljem osiguravanja što kvalitetnijeg životnog standarda svojih sugrađana.

Istaknuvši kako vjeruje da će većina točaka dnevnog reda biti prihvaćena jednoglasno s obzirom da su uglavnom vezane uz zakonske obveze, Klapša je naglasio kako varaždinski SDP pozdravlja donošenje odluka o nagrađivanju učenika i studenata na međunarodnim natjecanjima, najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola i projekt rekonstrukcije elektroinstalacija u Osnovnoj školi Ludbreg.

-To su svakako hvalevrijedni prijedlozi i projekti kakvih bi trebalo biti i više, a drago nam je i da je vladajuća većina prepoznala neke naše ideje, pa ćemo takve odluke naravno i podržati – rekao je Klapša dodavši kako je pohvalna i činjenica da će varaždinski Zavod za hitnu medicinu postati jedan od rijetkih Nastavnih zavoda za hitnu medicinu. Riječ je o još jednoj odluci koja će, vjeruju u SDP-u, biti donesena na predstojećoj sjednici Županijske skupštine.

SDP-ovi vijećnici nisu zaobišli ni aktualnu temu, strategiju razvoja kompleksa Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama, a Zrinski je izrazio žaljenje jer unatoč tome što su zatražili popratne dokumente, njih do ovog trenutka nisu dobili.

-Kako je pročelnik nadležnog županijskog upravnog odjela istaknuo, riječ je o dokumentima od preko 3000 stranica zbog čega je izrazio bojazan da ih neće stići skenirati. Meni je stvarno žao da u 2022. godini, kada svi pričaju o informatizaciji i digitalizaciji, Varaždinska županija nije od autora dokumenata zatražila sve te dokumente i u digitalnom obliku kako bi ih nama kao vijećnicima mogli poslati – razočarano je utvrdio Zrinski te dodao kako će zbog toga tek na samoj sjednici doznati točan prijedlog i viziju razvoja ovog kompleksa.

Iako se, kako je naglasio Zrinski, aktualno vodstvo Županije više bavilo otvaranjem i zatvaranjem radova koje im je ostavila prethodna vlast i zapošljavanjem vlastitih kadrova nego uspostavljanjem vizije daljnjeg razvoja Varaždinske županije, SDP želi biti proaktivan sudionik u radu Skupštine te će na sjednici predložiti nekoliko inicijativa.

-Još jednom želimo aktualizirati tematiku osiguravanja financijskih sredstava, kojima bi se omogućilo da svi zaposlenici u produženim boravcima u svim školama u Varaždinskoj županiji dobe ugovore o radu na neodređeno vrijeme – rekao je Zrinski dodavši kako Županija pritom treba slijediti uspješne primjere Grada Varaždina i Općine Maruševec te pronaći sredstva kako bi učiteljice i učitelji u produženom boravku mogli dobiti ugovore za stalno.

S obzirom na najavljena poskupljenja niza životnih troškova, Varaždinska županija bi svoj fokus, uz umirovljenike i potrebite građane trebala staviti i na studente koji su, posebno ako studiraju u drugom gradu, također vrlo ranjiva skupina.

-Njihovi roditelji, osim što i dalje plaćaju troškove života kod kuće, primorani su financirati i troškove života svoje djece u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku te ćemo na predstojećoj sjednici predložiti da Županija pronađe način, osigura sredstva te pripremi natječaj kojim bi se barem nekim studentima omogućilo da im županija sufinancira troškove najma smještaja u iznosu od 1000 kuna mjesečno kako bi i ta skupina imala određenu pomoć – kazao je Zrinski.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci