SDP protiv HDZ-ovog i Čehokovog proračuna Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 30.11.2022. u 13:53h | Objavljeno u Društvo

Većinom glasova na sjednici Županijske skupštine jučer je prihvaćen najvažniji financijski dokument Varaždinske županije, proračun za 2023. godinu.

- Prihvaćen proračun Županije za 2023., protiv Reformisti i SDP: koji su ključni projekti?

Uz Reformiste, za proračun nisu glasali viježnici SDP-a, koji su se oglasili priopćenjem, koje prenosimo u cjelosti.

"Na sjednici skupštine Varaždinske županije, SDP je i ovoga puta dao niz inicijativa te se jasno postavio kao oporba prilikom glasanja o proračunu Varaždinske županije za 2023. godinu, navodi se u priopćenju za medije ŽO SDP-a Varaždinske županije, koje prenosimo u cijelosti:

 INICIJATIVE NA AKTUALNOM SATU 

Tokom aktualnog sata, predsjednik Kluba vijećnika Luka Zrinski predložio je da županija, na primjeru dobre prakse grada Varaždina, pokrene projekte i uvede u rad aplikaciju "Transparentni proračun", kojim će građani na najbolji mogući način imati uvid u sve transakcije iz proračuna Varaždinske županije. Također, predloženo je da se umjesto bujanja administracije, u školama zaposle dodatni psiholozi, radi brojnih istraživanja i loših rezultata o mentalnom stanju mladih u našoj županiji. 

 Vijećnica Ruža Jelovac inicirala je još jednom da županija sazove tematsku sjednicu na temu zdravstva i utjecaja zdravstvene reforme na zdravstvo u Varaždinskoj županiji, a za riječ su se javili i vijećnici Nino Ivanuša, Mario Klapša i Željko Posavec. 

 AMANDMANI NA PRORAČUN 

Vezano uz proračun Varaždinske županije, SDP je predložio 4 amandmana. Kao što je u samoj raspravi naveo predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Luka Zrinski, SDP smatra kako ovaj proračun ne predlaže skoro ništa novo, osim pojedinih prijedloga koje je SDP predlagao od početka ovog saziva, kao što je povećanje stipendija studentima i osiguravanje sredstava za plaće učiteljicama i učiteljima u produženom boravku. 

 "Nažalost, u ovo vrijeme inflacije i rasta cijena, umjesto da županija pomogne našim najmlađima, ponovno se planiraju nova zapošljavanja, rastu troškovi plaća, a sve veća sredstva troše se i na protokole, medije i gradnju kipova. 

Kroz svoje amandmane, željeli smo da županija aktivnije pomogne prvenstveno našim sugrađanima i organizacijama koje se bave problemima naših građana. Željeli smo da županija ponovno osigura sredstva za projekt financijskog opismenjavanja mladih, da se osiguraju sredstva za udrugu za ranu intervenciju, da se studentima omogući subvencija privatnog smještaja i da se županija aktivnije uključi u rad organizacija koje se bave problemima ovisnosti i nasilja, ali i pomoć socijalnoj samoposluzi koja brine o našim građanima koji su se nažalost našli u vrlo teškim životnim situacijama." - rekao je tom prilikom Zrinski. 

 S obzirom na sve navedeno, SDP nije prihvatio proračun Varaždinske županije za 2023. godinu. 

 SDP će nastaviti svoj rad u skupštini Varaždinske županije kao konstruktivna oporba, predlažući niz rješenja za boljitak našeg društva, ali i upozoravati na nelogičnosti u (ne)radu aktualne koalicije HDZ-a i Ivana Čehoka."

Označeno u