SCENA GLLUGL Prva premijera Peripetije - "Lisica bez repa" s klaunovskim nosom!

vv/J.M. | 27.3.2024. u 17:15h | Objavljeno u Društvo

Umjetnička organizacija Peripetija, koju su zajedno osnovali glumica Tena Antonija Torjanac i poznati redatelj, lutkar i prevoditelj Dubravko Torjanac za kraj ožujka priprema svoju prvu predstavu. Riječ je o predstavi za djecu “Lisica bez repa”, za koju je nekoliko najpoznatijih Ezopovih basni u kojima je glavni lik lisica izabrao i tekst napisao Dubravko Torjanac, a izvodi ju Tena Antonija Torjanac.

- Odlučili smo pokrenuti svoje “kazalište” kako bi mogli igrati predstave za djecu, jer oboje volimo dječje kazalište, a primijetili smo da one nedostaju u našem gradu – rekla je varaždinska glumica koja se u ovoj predstavi bavi klaunovskim teatrom. Dodala je kako “Peripetija” nema prostor i zasad ga neće ni imati, jer je ideja – putujuće kazalište, koje može igrati na bilo kakvoj pozornici u vrtiću ili školi, domu ili dvorani, a može razveseliti i publiku na trgu ili na ulici. Za prvu premijeru dogovorili su suradnju s Gllugl scenom, odnosno braćom Eldan, Filipom i Nikšom, pa će predstavu Lisica bez repa odigrati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

- Klaunovske vještine, odnosno cirkuski teatar, volim još od srednje škole kad sam bila dio skupine Krpe i konci, pa me jako veseli što ću u ovoj monodrami, kroz lik lisice moći iskoristiti te vještine. Vjerujem da će djeci biti zanimljivo i smiješno vidjeti lisicu bez repa u liku klauna s lisičjim nosom, koja će nekoliko Ezopovih basni ispričati svojom nespretnošću i neusuglašenim mislima i ponašanjem odnosno klaunovsko - pantomimskom neskladnošću – rekla je Tena Antonija Torjanac dodavši kako je maske i rekvizite za ovu predstavu osmislio i izradio poznati varaždinski umjetnik i scenograf Ivan Duić, dok kostim potpisuje - Mladen Grof Jerneić Erdödy.

Uz to što predstava spaja poučne i duhovite basne o lisici, bit će to i zanimljiv spoj glazbe koju potpisuje varaždinski bend Zmajari u sastavu Kristijan Vučaj, Jura Ščapec i Krešo Avar te Jantar iz Ivanca kojeg čine Jan Miklaužić i Kolak47. Za vizualni identitet predstave zaslužna je autorica Monika Rusak, a režiju potpisuje Dubravko Torjanac.

Predstava traje četrdesetak minuta i namijenjena je djeci starijoj od četiri godine te učenicima nižih razreda osnovnih škola. Premijera predstave “Lisica bez repa” u kojoj Lisicu, ali i sve druge likove igra svestrana Tena Antonija Torjanac bit će u petak, 29. ožujka s početkom u 17 sati.