Saznajte tajnu dobre pizze od Varaždinca, najboljeg hrvatskog pizza majstora

Željko Slunjski | 28.11.2016. u 11:33h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Da je pizza vrsta omiljenoga jela iz talijanske kuhinje, opće je poznato. Popularno je jelo ponajprije zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti spravljanja. A njezino je spravljanje do savršenstva dotjerao tridesetogodišnji Mario Presečki, pizza majstor u varaždinskom restaurantu-pizzeriji "Angelus".

Nedavno je u Zagrebu, uz sudjelovanje 12 pizza majstora, pobijedio na Mainardi & Caputo pizza kupu Hrvatske za 2016. godinu. Kao prvak države iduće će godine sudjelovati na svjetskom prvenstvu - Campionato Mondiale del Pizzaiuolo, XVI Trofeo Caputo, u Napulju, domovini pizze.

Osam je godina zaposlen u "Angelusu", a prije je radio u pizzeriji "Domenico". Kako su u "Angelusu" svi ambiciozni, žele se usavršavati i biti što bolji, pa su tako početkom godine ugostili pizza majstora Giannija Calaoua, trostrukog svjetskog prvaka, i od njega štošta naučili.

- Ponajprije o važnosti tijesta za pizzu koje mora odstajati 24 sata, na temperaturi 4 do 5 stupnjeva, da bi bilo rahlo i prozračno. Prije smo u tijesto stavljali i šećer, a naučili smo od njega kako je to nepotrebno - otkriva Presečki koji je pobijedio tzv. "anđeoskom“ pizzom", nazvanom po imenu pizzerije u kojoj je zaposlen.

Njezini su sastojci, osim tijesta, svježa blitva, svježe pastrve, mozzarella, svježa buča, vrganji, sušene cherry rajčice, polutvrdi ovčji sir i svježi bosiljak.

- U domaćinstvu najveći je problem postići temperaturu pečenja, a u "Angelusu" pizze peku u krušnoj peći, dvije do tri minute, na temperaturi 350 do 400 stupnjeva. Ako bi se duže peklo, tijesto bi se osušilo. Inače, prava napolitanska pizza peče se na nešto višoj temperaturi i to 60 do 90 sekundi. K tome, pogrešna je predodžba kako je umak od rajčice obvezni sastojak svake pizze, kojim se premaže tijesto i potom dodaju dodatci. Kod dobre pizze najvažnije je osjetiti svaki njezin sastojak – savjetuje prvi hrvatski pizza majstor.