SAVJET STRUČNJAKA Pratite peludni kalendar i spriječite alergije

Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiologije | 3.3.2017. u 18:33h | Objavljeno u Društvo
Tehnomag v2

Dolaskom toplijih dana i buđenjem vegetacije, povećava se koncentracija čestica peluda u zraku. Upravo iz tog razloga potrebno je podsjetiti se o neželjenim reakcijama-alergijama na pelud iz zraka koje zagorčavaju život velikom djelu ljudi.

Alergijske bolesti danas predstavljaju veliki javno zdravstveni problem jer već više od 20% populacije pati od nekog oblika alergije.

Alergija predstavlja zabunu našeg imunološkog sustava, odnosno njegovu pogrešnu reakciju. U alergiji obrambeni sustav netočno prepoznaje inače neškodljivi vanjski čimbenik kao potencijalnu opasnost kojeg tada nazivamo alergenom.

Da bi se razvila alergija osoba mora imati sklonost razvoju alergije (genetski faktori) i mora biti izložena nekoj alergogenoj tvari - tvari iz okoliša koja ima potencijal razvoja alergije (najvažniji od okolišnih faktora).

U prilog djelovanja genetskih faktora govori podatak o češćem pojavljivanju alergijskih bolesti u djece roditelja koji imaju neku alergijsku bolest. Vezano uz okolišne faktore - postoje dvije teorije koje objašnjavaju sve češću pojavnost alergijskih bolesti.

Prva je “ekološka teorija”, prema kojoj sve izraženije zaga- đenje okoliša potencira sve veću učestalost pogrešnih reakcija na- šeg obrambenog sustava. Druga je “higijenska teorija” prema kojoj zbog sve boljih higijensko sanitarnih uvjeta života i gubitka interakcije s mikroorganizmima s kojima se u povijesti živjelo, potencira se pogrešan imunološki odgovor u smjeru “obrane” od alergogenih tvari.

Pelud prisutan u atmosferi najsnažniji je prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava, osobito u razvijenim zemljama. Biljke umjerenog područja uglavnom se oprašuju vjetrom te predstavljaju glavni izvor alergena. Peludni spektar određenog područja određen je fenološkim ciklusom biljaka (produkcijom i otpuštanjem peluda tijekom sezone), sastavom lokalne vegetacije i meteorološkim prilikama koje utječu na rasprostranjivanje i transport peluda iz tih izvora.

Za razvoj alergijskih bolesti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj važna je polinacija biljaka triju botaničkih skupina: drveća, trava i korova. Za posjedovanje alergenog potencijala biljka mora ispuniti određene uvjete: rasprostranjenost, proizvodnja peluda u ogromnim količinama, oprašivanje vjetrom (anemofilnost) i sadržavanje alergenih spojeva u peludom zrncu koji u doticaju sa sluznicom izazva alergijsku reakciju.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije prati kretanje alergenog peluda u zraku te podatke prikazuje u peludnom kalendaru koji su od primarne važnosti liječnicima i osobama osjetljivim na određenu pelud.

Peludni kalendar daje nam informaciju o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste.Dnevno kretanje koncentracija peluda prikazuju se u obliku alergijskog semafora za određeno vremensko razdoblje. Količina peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka prikazuju se bojama alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena.

Podaci iz peludnog kalendara omogućuju alergičnim osobama planiranje aktivnosti u prirodi i primjenu preventivnih mjera.

Katica Čusek Adamić,
dr. med. spec. epidemiologije,
Zavod za javno zdravstvo
Varaždinske županije

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci