Samostalna izložba mariborskog kipara Marijana Mirta u izložbenom salonu Galerije Kovačić Macolić

VV | 29.11.2023. u 10:00h | Objavljeno u Društvo
Povodom dana grada Varaždina u ponedjeljak, 4. prosinca, u Galeriji Kovačić Macolić otvara se samostalna izložba akademskog kipara Marijana Mirta s početkom u 18 sati. Izložba pod nazivom "Kiparska dedikacija kroz prizmu identiteta" bit će postavljena u izložbenom salonu Galerije na prvome katu (Ulica Ljudevita Gaja 13, Varaždin), a ostaje otvorena do 31. siječnja 2024. godine.
Marijan Mirt dobitnik je brojnih nagrada i priznanjaU njegovom osebujnom likovnom jeziku likovni kritičari prepoznaju promišljanja suvremenosti, ali i antičke umjetnosti. Autor kroz suočavanje s egzistencijalnim okolnostima reflektira stvarnost i često je ironizira.
ŽIVOTOPIS
Marijan Mirt rođen je 1975. godine u Zagrebu gdje je završio Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, točnije kiparski odjel. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2000. preselio se u Maribor. Autor je velikog broja javnih spomenika u Sloveniji i inozemstvu. Imao je više od trideset samostalnih izložbi te je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama diljem Europe. Član je brojnih strukovnih i umjetničkih udruženja (Društvo likovnih umetnikov Maribor, Zveza Društev Slovenskih Likovnih umetnikov i Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti). O kvaliteti njegova rada svjedoči velik broj dobivenih prestižnih nagrada i priznanja, uključujući slovensko nacionalno priznanje Riharda Jakopiča (2020. godine) i Glazerjevu listinu (2023. godine). Zlatnu medalju za kiparstvo osvojio je na pariškom Salon des Beaux Arts du Carrousel, Louvre 2017. godine te u Orangeria u Palais de Luxembourg 2022. godine. Četiri puta osvojio je i nagradu DLUM-a (2013., 2017., 2018. i 2019. godine). Aktivno se bavi kiparstvom, slikarstvom, računalnim oblikovanjem, fotografijom i likovnom pedagogijom. Živi i stvara u Mariboru.