Sakoman: Testiranje na droge u tvrtkama – na kokainu se i programira!

vv / hrt | 13.1.2022. u 12:27h | Objavljeno u Društvo

“imamo potrošnju kanabisa u tjednu veću nego Amsterdamu”

Jedan od načina da se dio ljudi otkrije u ranijoj fazi je testiranje na droge, koje bi se trebalo provoditi u poduzećima, rekao je prof. dr sc. Slavko Sakoman, dr. med. neuropsihijatar, govoreći o porastu konzumacije droge u Hrvatskoj u emisiji Dobro jutro Hrvatska

-Epidemija konzumacije droge u Hrvatskoj započela je četiri godine prije pandemije koronavirusa. Skok nekih droga dogodio se 2016. godine. Zagreb nalazi na 1. mjestu po potrošnji amfetamina, na 2. mjestu po potrošnji kanabisa, na 8. mjestu po potrošnji kokaina, i na 6. mjestu po potrošnji extasyja, rekao je te ukazao da “imamo potrošnju kanabisa u tjednu veću nego Amsterdamu”.

Sakoman je rekao kako su drogama daleko češće izloženi muškarci nego žene.

- Kod tinejdžera, od 14 godina pa na više uglavnom se radi o kanabisu. Kad je riječ o tinejdžerima, set rezultata potvrđuje da se kod onih koji konzumiraju droge inteligencija slabije razvija, da je memorija oštećena i da je višestruko veći rizik da će uzimati i druge droge ako u ranoj fazi počnu konzumirati kanabis, upozorio je.

Kod populacije srednjih godina -  riječ o kokainu i amfetaminu. 

-Muškarci češće izlaze, okupljaju se i druže. Mnogi od njih su oženjeni i imaju djecu, rekao je, dodavši da supruge moraju pozornije promatrati svoje supruge koji su bitno ili u nekim crtama promijenili svoje ponašanje - ostaju vani nakon posla, subotom moraju često na poslovne sastanke pa zaruže. I  odljev novca iz kućnog budžeta može biti indikator da se troši na neku namjenu, rekao je Sakoman, napominjući da mu je došao vlasnik softverske kuće  u kojoj “rade posao na kokainu, pola plaće troše na kokain”, kojeg se nabavi za tri minute jer je “sustav u rasulu”.

Označeno u