Šahovska obitelj Friščić: Prihvaćaju poraz kao i pobjedu jer porazom se uči

| 12.7.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Nema odustajanja jer na porazima se najviše nauči, moto je mladih šahista iz obitelji Friščić. Od najmlađeg Jakova (7) koji će na jesen u prvi razred, srednjoškolca Mateja (15) do sestara Laure (14) i Paule (12) svima je najzabavnija igra od malih nogu upravo - šah.

Ipak nije to ostalo samo na igri jer nizale su se kroz godine i brojne nagrade pa su danas ovi mladi šahisti vlasnici brojnih medalja i pehara, a upravo se zadnjom u nizu nedavno okitio najmlađi Jakov. On je na državnom prvenstvu u Trogiru proglašen državnim prvakom u kategoriji do 7 godina, a prve poteze u šahu naučio ga je tata Ivica.

- Djeca su jedan od drugoga kroz godine učili igrati šah, a sve je krenulo s najstarijim sinom Matejom kojemu sam pokazao prve poteze dok se Jakov naučio uz nas tako što nam je krao figure – sa smiješkom se prisjeća ponosni tata inače po zanimanju drvodjeljski tehničar. Zapravo cijela obitelj poznaje osnove šaha, a intenzivnije su ga počeli proučavati i igrati kada je u Ivancu, prije tri godine, osnovan šahovski klub. Tako je prvo Matej krenuo na treninge i na turnire, a uz njega učila su se o potezima u šahu i ostala braća.

Najmlađi Jakov po pravilima igra šah od četvrte godine, a prvi odigrani turnir mu je bio s nepunih pet godina na Festivalu šaha u konkurenciji nižih razreda gdje je odigrao svih sedam kola i ostvario dvije pobjede. Jakovu su velika motivacija na početku bile medalje za sudjelovanje.

Kako se u obitelji Friščić šah igra od malih nogu, a osvajaju se i pehari čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u