S predstavom "Bolna glad" završena sezona Kazališnog studija mladih

Igor Čolaković | 14.6.2022. u 15:50h | Objavljeno u Društvo

S predstavom "Bolna glad“, koja je izvedena 10. lipnja, završila je sezona godišnjih produkcija Kazališnog studija mladih.

Varaždinska kazališna publika je od 22. svibnja imala prilike vidjeti osam umjetnički vrijednih i sadržajno zanimljivih predstava, kreacija djece i mladih koje objedinjuje ljubav prema kreativnoj igri i dramskom stvaralaštvu.

Predstava "Bolna glad", koju je odigrala skupina C4 pod umjetničkim vodstvom Tanje Novak, bazirana je na motivima romana "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme“ Shermana Alexiea. Status marginalca i autsajdera glavnog junaka skupini je poslužio kao ishodište za propitkivanje nekih važna pitanja, primjerice, kako pronaći motivaciju da prevladamo prepreke i postignemo cilj. "Hir ljubavi ili Shakespeare za tinejdžere“ izvela je skupina C2, pod vodstvom Vlade Krušića.

Ta je predstava nastala od odabranih prizora iz "Sna Ivanjske noći“ Williama Shakespearea. Srednjoškolci iz skupine C3 bavili su se istraživanjem teatra apsurda, te su uprizorili "Ćelavu pjevačicu“ Eugèna Ionesca. Taj su lektirni naslov, pod umjetničkim vodstvom Tanje Novak, propitkivali na njima zabavan i uzbudljiv način.

Najstarija skupina Kazališnog studija mladih koju vodi Hana Kunić, odigrala je predstavu "O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi“, omnibus od šest različitih priča nastalih prema motivima istoimene zbirke kratkih priča Raymonda Carvera.

Dramsko scensku igru "Sličice iz moje sobe“ izvela su djeca iz skupine B2. Tekst i scenska rješenja osmislile su, napisale i izmaštale pod umjetničko-pedagoškim vodstvom Roberte Barat. Dramska skupina B1 izvela je predstavu „Galeb Jonathan Livingston“. Rad na toj predstavi vodila je glumica i dramska pedagoginja Gordana Slivka, koja potpisuje i dramatizaciju teksta. Skupina B3 pod umjetničkim vodstvom Ane Krčar-Velimirović ove je školske godine putovala u maštu, te je izvela predstavu "Maštoplov“ prema tekstu Ive Milley.

Dane produkcije otvorila je predstava "Ogledalce“ koju je izvela najmlađa skupina „Zvjezdice“ (A1) pod vodstvom dramske pedagoginje Renate Eldan. Kao predložak za predstavu poslužile su im dramske minijature u knjizi "Igre sa zmajevima“ Jadranke Čunčić-Bandov.

- Kroz raznovrsni repertoar Kazališnog studija mladih, djeca i mladi još jednom su pokazali ne samo da su daroviti izvođači, već da su i maštoviti kreatori. Osim dramskog izraza, kroz kreativnu igru razvijaju umjetničke sklonosti i kulturu javnog nastupanja te doprinose kreiranju kulturnih sadržaja ovoga grada- istaknuo je na kraju ovogodišnje uspješne sezone dramski pedagog dr. sc. Vlado Krušić, osnivač i voditelj Kazališnog studija mladih.