S koreografijom “Oj ti draga moja mila” članovi VFA do treće nagrade Foto: Varaždinski folklorni ansambl

S koreografijom “Oj ti draga moja mila” članovi VFA do treće nagrade

VV | 2.11.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) osvojio je treću nagradu na 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, čiji je drugi dio u subotu, 28. listopada održan u Centru za kulturu u Čakovcu. Riječ je o godišnjem prikazu najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera u našoj zemlji u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Prvi dio Susreta održan je krajem kolovoza u Županji gdje su se predstavile izvorne folklorne skupine, dok je u Čakovcu sudjelovalo osam ansambala iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

VFA-SHFA-2023-6.jpg

Članovi VFA predstavljali su Varaždinsku županiju izvedbom koreografije pjesama i plesova općine Visoko “Oj ti draga moja mila” Pjerina Hrvaćanina, u glazbenoj obradi Tibora Büna.

- Iznimno smo ponosni na ovu koreografiju jer je ona rezultat terenskog istraživanja u općini Visoko. Uz pomoć kazivača Branimira Matekovića prvi put smo na folklornoj sceni prikazali glazbeni i plesni materijal visočkog kraj te ga tako oživjeli od zaborava - istaknuo je autor koreografije.

VFA-SHFA-2023-3.jpg

Ovo nije prva nagrada za VFA na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Nakon što su 2015. i 2019. godine osvojili prvu nagradu, ovogodišnja treća nagrada potvrđuje kontinuiranu visoku razinu kvalitete ansambla i njegovu prepoznatljivost na hrvatskoj folklornoj sceni, poručuju iz VF-A. Umjetnički voditelj ansambla je Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja je Fin Hrvaćanin, dok je voditelj tamburaškog orkestra Nikola Ivek.

VFA-SHFA-2023-2.jpg

Ovim programom Hrvatski sabor kulture pridružuje se obilježavanju 20. godišnjice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i sudjeluje u projektu Dani europske baštine 2023. Povodom toga u revijalnom dijelu programa nastupili su izvorni nosioci međimurske popevke - KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec”, Mješovita vokalna skupina KUU “Zvon” župne zajednice Mala Subotica i solistica Cecilija Merkač Hudopisk.

VFA-SHFA-2023-8.jpg