RUŽIČASTI LISTOPAD Učenici Gospodarske škole Varaždin poručili: "Mama, budi zdrava" Foto: Gospodarska škola Varaždin

RUŽIČASTI LISTOPAD Učenici Gospodarske škole Varaždin poručili: "Mama, budi zdrava"

Varaždinske vijesti | 23.10.2021. u 20:38h | Objavljeno u Društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”.

Projekt provodi Udruga “SVE za NJU”, koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_3.jpg

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke. Predavanje je održala dr. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_2.jpg

- Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima - istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_4.jpg

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga “SVE za NJU”.

- Zahvaljujemo Udruzi “SVE za NJU” i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa - izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

gospodarska_skola_varazdin_mama_budi_zdrava_ruzicasti_listopad_2021_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci