Rukometaši i rukometašice Druge gimnazije Varaždin u Poreču ostvarili povijesni uspjeh za školu!

IHR/Varaždinske vijesti | 5.4.2022. u 17:19h | Objavljeno u Društvo

Učenici Druge gimnazije Varaždin s Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske, koje je održano od 27. do 29. ožujka u Poreču, kući su se vratili s osvojenim srebrom i broncom! Rukometašice Druge gimnazije Varaždin osvojile su drugo mjesto, a rukometaši treće mjesto u iznimno jakoj konkurenciji.

- Ovo je povijesni uspjeh za našu školu! Bili smo jedina srednja škola koja se u polufinale plasirala sa muškom i ženskom ekipom i jedina koja se kući vratila s dvije medalje – ponosni su treneri mladih rukometaša Alen Melnjak i Marija Rožmarić, nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture na Drugoj gimnaziji Varaždin.

Odlične na terenu

Uz mušku rukometnu ekipu, kojoj je najviši plasman na državnom natjecanju dosad bio četvrto mjesto iz 2015. godine, ove godine Druga gimnazija Varaždin po prvi puta je imala i žensku ekipu. Nakon uspjeha na županijskom natjecanju, gdje su osvojili prva mjesta, izborili su put na državno natjecanje u Poreč, gdje je snage odmjerilo ukupno 24 ekipe srednjih škola u muškoj konkurenciji te 23 ekipe u ženskoj konkrurenciji.dafaa.jpg

Lana Perić i Dora Car

- Ovaj uspjeh doista nas je iznenadio, bilo je neočekivano. Šteta što nismo osvojile zlato, ali i srebro je veliko – ponosna je Dora Car, članica ženske rukometne ekipe Druge gimnazije Varaždin.

Za natjecanje su se pripremale zadnja dva mjeseca.

- Imali smo tjedno jedan do dva treninga, a najteže nam je bilo povezati se u igri međusobno, s obzirom da ne igramo u istim klubovima. To se odrazilo i na igru u Poreču, ali sigurna sam da je međusobna povezanost izvan terena doprinijela toj pobjedi – ispričala je Dora, rukometašica ŽRK Zrinski Čakovec.

Na samom početku državnog natjecanja djevojke su imale sreću što su dobile lake protivnike.

- No kako smo išle stepenicu više, tako su naše protivnice bile sve jače. Već u četvrtfinalu je bilo teško i dosta smo se izmučile, ali dale smo sve od sebe – ispričala je Lara Perić, članica ŽRK Koka.

Upravo su Dora i Lara u Poreču “odradile” veliki dio posla.

- One su uz našu odličnu golmanicu Sašu Flegar, također aktivnu članicu ŽRK Koka, jedine djevojke koje još aktivno treniraju u klubovima te su dale veliki doprinos na državnom natjecanju. Sve cure su se odlično borile, pokazale veliko zajedništvo, veselile se svakom golu i dobrom potezu. U finalu je nedostajalo malo više sreće i snage, djevojke su zaista dale sve od sebe i energetski se iscrpile do kraja, što ne čudi jer su u samo dan i pol imale pet utakmica – rekao je Melnjak.

Na golu - vaterpolist!

Osvojeno drugo mjesto na natjecanju još je slađe s obzirom da su ostali bez vrlo važne igračice, Jane Markulinčić, također članice ŽRK Koka, koja je bila ozljeđena.

- Da smo imali nju sigurna bismo osvojili prvo mjesto – uvjerena je Rožmarić i dodala kako je Lara u Poreč došla direktno s utakmice koju je igrala za svoj klub te se u natjecanje uključila bez sata odmora.

druga_gimnazija.jpg

Luka Hlevnjak i Ivan Mihalj

Ivan Mihalj, član muške rukometne ekipe Druge gimnazije Varaždin priznao nam je da oni nisu imali tu sreću da u početku imaju lagane protivnike.

- Konkurencija je bila jaka, imali smo nekoliko stresnih utakmica gdje se igralo gol za gol do zadnje sekunde, ali zadovoljni smo s osvojenim trećim mjestom. Iskreno, nismo to očekivali – priznao je Ivan, inače član MRK Čakovec. Njegov kolega Luka Hlevnjak također priznaje da su se u Poreču dobro namučili.

- U polufinalu smo, nažalost, izgubili od Špogija iz Zagreba, najjače ekipe na natjecanju koja u svojim redovima ima nekoliko kadetskih reprezentativaca. Na kraju smo za treće mjesto igrali protiv Samobora, koji smo dobili s golom razlike – ispričao je Luka, rukometaš GRK Varaždin.

Zajedno s kapetanom i vođom ove momčadi Tinom Šestakom, Ivan i Luka su u Poreč stigli direktno s utakmica koje su igrali sa svojim klubovima, a i u redovima muške rukometne ekipe Druge gimnazije Varaždin bilo je problema s rosterom igrača.

- Na poziciji vratara veliki doprinos dao je učenik koji zapravo nije rukometaš, nego se bavi vaterpolom – otkrio je Melnjak ponosan na uspjeh rukometaša.

- Svaka čast našim dečkima i curama na postignutom uspjehu koji je iznad svih očekivanja, doista su odradili dobar posao u Poreču. Kako nemamo puno rukometaša na školi, pripreme, odnosno treninge imali smo zajedno, i cure i dečki. Uspjeh je tim veći jer u zadnje dvije godine, zbog pandemije koronavirusa, nije bilo školskih sportskih natjecanja, tako da ni sustavnih treninga nismo imali. Da je bilo drugačija možda bi u Poreču bili još bolji - rekao je Melnjak koji kaže da je uspjeh rukometaša Druge gimnazije Varaždin odraz i kvalitetnog rada u rukometnim klubovima s mladima.  

Veselim se svakom rezultatu i uspjehu kojeg naprave učenici i profesori Druge gimnazije Varaždin, a ovaj mi je posebno drag upravo iz razloga što smo posljednje dvije godine zbog pandemije koronavirusa bili zakinuti što se tiče školskog sporta. Posebno mi je drago što naši profesori Alen Melnjak i Marija Rožmarić, kao i Dario Kos, koji je također u našem timu, nisu posustali. Vrijedno su radili s učenicima, planirali te postigli doista odličan rezultat prvo na županijskoj razini, a zatim na državnom natjecanju. Posebnost naše škole jest upis učenika sportaša u program opće gimnazije koji je posebno prilagođen njima, zbog specifičnih obrazovnih i organizacijskih zahtjeva u školovanju sportaša. Međutim, ono na što sam ponosna je što ovakve uspjehe ne postižu samo naši sportaši, već i učenici koji su uključeni u redovne gimnazijske programe, poput Lare i Dore. Naši učenici najbolji su primjer svima koji će upisivati Drugu gimnaziju Varaždin, oni pokazuju kako se može biti odličan gimnazijalac, a uz to i izvrstan sportaš."

Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin