Rotary Club Varaždin obilježio svjetski dan borbe protiv dječje paralize Foto: Krešimir Đurić; Gettzy Photo

Rotary Club Varaždin obilježio svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Varaždinske vijesti | 25.10.2020. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

Rotary Club Varaždin je u subotu 24. listopada obilježio Svjetski dan borbe protiv dječje paralize - World Polio Day. Članovi ovog najstarijeg varaždinskog Rotary kluba organizirali su javnu akciju tijekom koje su na južnom zidu varaždinskog Starog grada projicirali logo globalne akcije - End Polio Now, koju Rotary International provodi sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

- Rotary Club Varaždin se ovom akcijom pridružio stotinama Rotary klubova širom svijeta koji su organizirali javne akcije i logo ove globalne akcije projicirali na najpoznatije građevine svijeta, od Eiffelovog tornja u Parizu, Opere u Sidneyju do londonskog Tower Bridgea, dvorca u Edinburghu ili Keopsove piramide, kako bi istaknuli snažnu predanost rotarijanaca svijeta u borbi protiv ove zarazne bolesti. Ovom akcijom Rotary Cluba Varaždin varaždinski Stari grad, simbol našeg grada, tako je uvršten na globalnu listu poznatih svjetskih građevina - naglasio je Matija Talan, predsjednik Rotary Cluba Varaždin.

Tijekom akcije predstavljena su i postignuća ostvarena u iskorjenjivanju ove zarazne bolesti zahvaljujući globalnom Rotary programu "End Polio Now", Rotary Internationala.

- Prije nego što je 1988. godine započela kompleksna akcija iskorjenjivanja ove teške zarazne bolesti od poliomijelitisa je u svijetu dnevno obolijevalo više od tisuću djece na dan, odnosno, godišnje više od 350 tisuća mališana širom svijeta. Apsurd je bio u tome da se cijepljenjem bolest mogla vrlo učinkovito suzbiti a djeca zaštititi od polia za samo 60 centi, koliko je koštala doza cjepiva. Rotarijanci svijeta su u ovaj globalni projekt do sada uložili više od 2,5 milijarde američkih dolara te tisuće i tisuće radnih sati rotarijanskih dobrovoljaca. Ostvareni rezultat je fantastičan. Broj slučajeva obolijevanja od dječje paralize smanjen je za čak 99 posto. Zahvaljujući akciji End Polio Now ove je godine i cijela Afrika postala Polio Free kontinent. Jako smo blizu cilju, na listi polio endemičnih zemalja ostali su još samo Pakistan i Afganistan, no i tu je broj novih slučajeva ove godine manji od 150. No, globalna akcija iskorjenjivanja dječje paralize ostat će glavni cilj Rotary Internationala sve dok cijeli svijet ne bude oslobođen od polio virusa - rekao je Igor Čolaković, član Rotary Cluba Varaždin.

Predsjednik ovoga varaždinskog Rotary kluba istaknuo je kako će RC Varaždin nizom manifestacija i javnih akcija ove godine obilježiti 90. godišnjicu osnivanja kluba, jednog od najstarijih Rotary klubova u ovom dijelu Europe, te je zahvalio Gradskom muzeju Varaždin na podršci u ovoj akciji.

rotary_club_varazdin_end_polio_now_24102020_1.JPG

rotary_club_varazdin_end_polio_now_24102020_2.JPG

rotary_club_varazdin_end_polio_now_24102020_3.JPG

rotary_club_varazdin_end_polio_now_24102020_5.JPG

rotary_club_varazdin_end_polio_now_24102020_6.JPG

rotary_club_varazdin_end_polio_now_24102020_gettzy_photo_1.jpg

rotary_club_varazdin_end_polio_now_24102020_gettzy_photo_2.jpg