Robotika u Dječjem vrtiću Varaždin: Upravljajući robotima, djeca stječu i druga znanja

Varaždinske vijesti | 5.4.2022. u 15:01h | Objavljeno u Društvo

U Dječjem vrtiću Varaždin – objekt Koprivnička, počelo se s djecom raditi na programima robotike.

Odgojiteljica Marija Bencun i sama članica udruge Robofreak sa svojom odgojnom skupinom „Zečići“ sprema se za ovogodišnje natjecanje, RoboCup Junior Croatia Open 2022. Više o natjecanju na: https://robocupcroatia.com/natjecanja/robocup-junior-croatia-2022-virtual.

- Djeca rane i predškolske dobi vrlo lako stječu nova tehničko - tehnološka znanja, a njihova sposobnost i vještine su iznad svih očekivanja. Djeca su danas praktički od rođenja senzibilizirana na nove tehnologije, a mi odrasli u djetetovu okruženju trebamo njihovu sposobnost i interes iskoristiti. U vrtiću radimo u RoboPro programu sa Fischer technik elementima. Uz robote ćemo učiti čitati, računati i putovati svijetom. Smatramo da su informatička pismenost i nove tehnologije danas važne za odgoj i edukaciju djece kao što je čitanje, pisanje i računanje važno - ističe o svom radu s djecom, Marija Bencun.

U suradnji s lokalnom udrugom Robofreak održano je uvodno predavanje za zainteresirane odgajatelje DV Varaždin. Prof. Ivica Kolarić (nacionalni predstavnik za robotiku u Hrvatskoj i svijetu)  i odgajateljica Marija Bencun upoznali su zainteresirane odgajatelje sa mogućnostima i znanjem koje mogu prenijeti djeci. 

Kako se ističe upravljajući robotima, djeca mlađe dobi uz matematičke aktivnosti, aktivnosti čitanja i pisanja svladavaju i orijentaciju u prostoru. Pomoću ovih didaktičkih pomagala djeca uče osnove programiranja i izradu algoritama, razvijaju svoje logičko razmišljanje, finu motoričku sposobnost, komunikacijske vještine, pozornost, pamćenje i kreativnost. Tijekom aktivnosti djeca će ovladati osnove strujnih krugova, osnove mehaničke konstrukcije, izradu jednostavnih sklopova, a programirati će pomoću grafičkog programa RoboPro.

Aktivnosti s robotima djeci su među omiljenim aktivnostima u vrtiću te ih stoga koristi ne samo za učenje programiranja nego i za stjecanje novih znanja o okolini koja nas okružuje: matematici, geografiji, prometu te brojnim drugim područjima dječjeg interesa.

- Cilj je da djeca ne koriste tehnologiju samo kao konzumenti, nego da s tom tehnologijom stečeno znanje znaju koristiti. – zaključuju u Dječjem vrtiću Varaždin.

robo_vrtic4.jpg

robot_vrtic1.jpg

robot_vrtic2.jpg

robot_vrtic3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci