Rene Neuberg-Jagetić iz Prve gimnazije Varaždin najbolja debatantica u Hrvatskoj na njemačkom jeziku Foto: Prva gimnazija Varaždin

Rene Neuberg-Jagetić iz Prve gimnazije Varaždin najbolja debatantica u Hrvatskoj na njemačkom jeziku

A. Bušić / Varaždinske vijesti | 19.10.2021. u 16:51h | Objavljeno u Društvo

Rene Neuberg-Jagetić, učenica 4.c razreda Prve gimnazije Varaždin, najbolja je debatantica u Hrvatskoj na njemačkom jeziku.

Prošle je godine bila najuspješnija u Hrvatskoj na državnoj razini natjecanja “Jugend debattiert im Mittel-, Ost-und Südosteuropa”. Natjecanje je to u debati na na njemačkom jeziku, na kojem sudjeluju učenici koji njemački jezik uče kao strani jezik. Rene je u svojim nastupima pokazala borbeni duh, izvrsno poznavanje jezika, zavidnu razinu općeg znanja i mogućnost ispravnog i brzog argumentiranja, ali i posjedovanje timskog duha i poznavanje pravila debate koja se odnose na uvažavanje sugovornika iz afirmacijske ili negacijske ekipe. Tema finalnog državnog natjecanja bila je “Treba li cijepljenje protiv virusa COVID-19 postati obvezujuće”.

Međunarodna razina natjecanja iz epidemioloških se razloga nažalost nije mogla održati u Pragu, kako je izvorno bilo planirano, već je natjecanje provedeno online. U prvom krugu međunarodne razine natjecanja koji se održao 29. rujna učenici su debatirali o tome treba li e-sport postati olimpijski sport i treba li uvesti porez na proizvode koji sadrže šećer. Učenicu su za natjecanje pripremale profesorice Dunja Sačić i Anja Bušić.

Rene o svom iskustvu sudjelovanja u ovakvom tipu retoričkog natjecanja kaže:

- Ove godine imala sam priliku okušati se u debati na njemačkom jeziku, što je bilo zaista posebno iskustvo, iako se održalo online, a ne u Pragu, kako je bilo planirano. Najviše su me se dojmili natjecatelji iz različitih zemalja Europe, njihove navike, priče i način razmišljanja. Debatirati na stranom jeziku bilo je itekako izazovno, ali vrlo produktivno i korisno za unapređenje vještina iz jezika te širenje horizonta o različitim važnim društveno-političkim temama - kazala je Rene.

Rene_Neuberg-Jagetic.jpg