Rektor Milković: "S izgradnjom istraživačko-znanstvenog centra Sveučilišta Sjever počinjemo 2022!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Rektor Milković: "S izgradnjom istraživačko-znanstvenog centra Sveučilišta Sjever počinjemo 2022!"

IHR/Varaždinske vijesti | 2.12.2021. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Među projektima značajnim za daljnji razvoj sjevera Hrvatske koje je Varaždinska županija predložila za Razvojni sporazum sjever je i istraživačko-znanstveni centar Sveučilišta Sjever.

Riječ je o projektu koji se planira izgraditi u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, a te je prostore Sveučilište Sjever dobilo još 2019. godine, kada je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o prijenosu u vlasništvo Sveučilištu Sjever nekretnina u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu u svrhu osiguranja i izgradnje prostornih i poslovnih kapaciteta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti. Istraživačko-znanstveni centar koji Sveučilište Sjever planira izgraditi na tim prostorima nastavak je daljnjeg razvoja studijskih programa iz STEM područja, o čemu smo razgovarali s prof. dr. sc. Marinom Milkovićem, rektorom Sveučilišta Sjever.

U kojoj je trenutno fazi projekt istraživačko-znanstvenog centra?

Sveučilište Sjever ima kvalitetno razvijene studijske programe iz STEM područja, posebice iz tehničkog, biotehničkog i biomedicinskog znanstvenog područja, u poljima poput elektrotehnike, strojarstva, graditeljstva, mehatronike, multimedije, prehrambene tehnologije itd,. kao i niza drugih znanstvenih područja koji imaju svoje različitosti i usmjerenosti pojedinim poljima struke i znanosti. Usmjerenost tih programa je vrlo interdisciplinarna čime se stvara vidljiv znanstveni doprinos i stručni iskorak primjenjivosti i prilagodljivosti zahtjevima modernog i naprednog gospodarstva. Izravnim i organiziranim pristupom i suradnjom svih segmenata sveučilišta, studenata i vanjskih dionika postigli smo prepoznatljive rezultate. U složenim okolnostima i dalje razvijamo materijalno–tehničke kapacitete te znanstvena i stručna postignuća u cilju snaženja studijskih programa i maksimalne sposobnosti završenih studenata u današnjem i budućem gospodarstvu i drugim djelatnostima. Istraživačko-razvojni centar industrijskih tehnologija, mehatronike, robotike, automatizacije i energije predviđen je za kontinuirani istraživački, razvojni i edukativni doprinos pametnoj industriji, digitalnoj tranziciji te više smjerova zelene obnovljive energije s primjenom i konkretnim rješenjima. Karakterizirala bi ga istraživačka, razvojna i edukativna povezanost Sveučilišta Sjever s gospodarstvom i partnerskim institucijama regije i šireg područja s konkretnom implementacijom inovacija, novih spoznaja, algoritama, digitalnih vještina s praktičnom primjenom i tržišnim vrednovanjem. Projekt je u idejnoj razradi i unutarnjoj samoanalizi, a temelji se na razvojnim i istraživačko edukativnim mogućnostima i kapacitetima povezanima s pametnom industrijom i digitalnom tranzicijom s izravnom primjenom.

Što će sve istraživačko-znanstveni centar obuhvaćati?

Istraživačko-razvojni centar će se nalaziti u rekonstruiranom i adaptiranom objektu u Optujskoj ulici – bivša vojarna u Varaždinu na uređenoj površini oko 300 četvornih metara uz ostale nastavne, radne i tehničke prostore ukupne površine oko 2500 kvadrata. Visoko sofisticirani istraživačko-razvojni centar sadržavati će ugrađenu tehničko – tehnološku i istraživačku opremu, uređaje i sklopove iz područja strojarstva, elektrotehnike, mehatronike, robotike, automatizacije i zelene energije oblikovano u individualni i/ili grupni istraživački i razvojni ambijent, ali istovremeno u povezani “napredni industrijski proces” primjenjiv za gospodarstvo i cjeloživotno educiranje.

Kakav je značaj ovog projekta za Sveučilište Sjever?

Formiranje i cjelovita izgradnja istraživačko-razvojnog centra predstavlja za Sveučilište Sjever značajno unaprjeđenje i razvoj u znanstveno-istraživačkom i stručnom razvoju sa širokim mogućnostima i povezanosti s gospodarstvom kroz pametnu industriju, digitalnu tranziciju i zelenu energiju. Kao stožerni centar napredne tehnologije Sveučilište Sjever će omogućiti obrazovanje visoko kvalitetnih završenih studenata i edukaciju stručnjaka STEM profila uz istovremeni impuls i brži komplementarni tranzicijski razvoj proizvodnih i prerađivačkih industrija, djelatnosti i sektora u regiji i širem području. Veliki značaj i utjecaj ustrojavanja ovakvog centra ogledat će se kroz jače umrežavanje s brojnim korisnicima iz sektora industrije, jedinica lokalne i regionalne samouprave te drugih dionika koje će stvarati nove vrijednosti u korist šire društvene zajednice.

Riječ je o projektu od vitalnog značaja za sjever Hrvatske?

Za realizaciju istraživačko-razvojnog centra i cjelovitog projekta usmjerenog digitalnoj tranziciji i automatizaciji proizvodne i prerađivačke industrije i zelenoj energiji visoke energetske učinkovitosti kroz kontinuiranu znanstvenu, inovativnu, edukativnu i stručnu povezanost, neophodna i očekivana je suradnja i pomoć regije i države (EU fondovi), što će značajno i prepoznatljivo doprinijeti bržem znanstveno istraživačkom i stručnom razvoju s izravnom primjenom i jačanju gospodarstva. U tom smislu dobili smo i snažnu potporu Varaždinske županije na čelu sa županom Anđelkom Stričakom koji je prepoznao ovaj projekt kao projekt od vitalnog značaja za industrijsku tranziciju sjevera Hrvatske. Realizacijom ovog projekta napravit će se veliki iskorak u konkurentnosti gospodarstva regije na međunarodnom tržištu, kao i u stvaranju boljih uvjeta za rad mladim STEM inženjerima sa Sveučilišta Sjever.

Kolika je vrijednost projekta i iz kojih izvora se planira financirati?

Procijenjena vrijednost projekta istraživačko-razvojnog centra iznosi oko 12 milijuna kuna. Zasebno, Sveučilište Sjever je nositelj investicije i sudjeluje u rekonstrukciji i adaptaciji objekata u Optujskoj ulici što obuhvaća cjelovite arhitektonsko-građevinske radove, instalacije i prateću infrastrukturu za istraživačko-razvojni centar, znanstveno-nastavne aktivnosti sveučilišnih odjela, osiguranje uvjeta standarda studenata, suradničkog vanjskog i gospodarskog djelovanja te ostalih tehničkih prostora što iznosi oko 20 milijuna kuna. Radovi na rekonstrukciji objekata financirat će se kroz NPOO (Nacionalni plan oporavka i otpornosti) odnosno sredstvima EU. Financiranje opremanja istraživačko–razvojnog centra planirano je također sredstvima iz EU fondova.

Kada bi mogla započeti njegova izgradnja, odnosno kada bi mogao biti gotov?

Za rekonstrukciju i adaptaciju objekata u Optujskoj ulici izrađena je tehnička dokumentacija te je za Glavni projekt s troškovnikom radova pribavljena pravomoćna građevinska dozvola. Provedbom natječaja javne nabave odabrat će se izvoditelj radova te očekujemo početak radova početkom proljeća 2022. godine. S obzirom na sadašnju nestabilnost na tržištu cijena i dobave materijala, različitih roba i usluga te dinamike izvršenja svih aktivnosti i radova završetak radova se procjenjuje za 14 do 18 mjeseci. Istovremeno bi pripremne radnje, opremanje i sve aktivnosti istraživačko-razvojnog centra do potpune funkcionalnosti mogle biti završene za 24 do 28 mjeseci.