Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok: Uspješno održan Mali Gastro u Varaždinu

VV | 4.5.2022. u 12:32h | Objavljeno u Društvo

Prezentacijom ugostiteljskihzanimanja, prvenstveno kuhar i konobar, te kroz aktivnosti partnerskih škola, u Gospodarskoj školi Varaždin u utorak 3. svibnja održan je tradicionalni susret učenika srednjih ugostiteljskih škola sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom „Mali Gastro“, na kojem je više od stotinjak učenika uz mentoriranje svojih nastavnika predstavilo vještine naučene na strukovnim vježbama i praktičnoj nastavi.

Ova manifestacija dio je aktivnosti europskog projekta ReCeZa - Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, koji obuhvaća partnerske strukovne škole Gospodarsku školu Varaždin, Srednju školu Prelog i Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu Bjelovar.

Učenici koji se educiraju za danas vrlo tražena zanimanja konobara i kuhara tako su na jednom mjestu uspješno predstavili vlastite vještine i kulinarsko umijeće stečeno na praktičnoj nastavi, pod budnim mentorstvom svojih nastavnika. Održano je nekoliko sommelijerskih, vinskih i gastronomskih radionica u sklopu kojih su brojni posjetitelji i sudionici mogli vidjeti učenike na djelu prilikom pripreme različitih koktela, izrade malih zalogaja i pripremanja slastica.

- Mali Gastro je manifestacija učenika i nastavnika Srednje škole Zabok, koju održavamo već gotovo dva desetljeća. Na malom uličnom Festivalu ugostiteljskih i turističkih vještina u centru Zaboka učenici ugostiteljsko-turističke struke sa svojim kolegama iz drugih srednjih strukovnih škola iz Središnje Hrvatske pokazuju svoje vještine stečene u strukovnom obrazovanju na način da promoviraju svoje zanimanje, svoje karijere i svoju školu - istaknula je tom prilikom Branka Kralj, voditeljica projekta Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Dodatno je naglasila kako je ovo ujedno prilika svim učenicima da poslodavcima i poduzetnicima pokažu što su u školi naučili, kako se nose s vrijednostima ugostiteljskih zanimanja te kako mogu pridonijeti ugostiteljskom i turističkom poslu u svojoj sredini.

- Također, ovo je prilika da svoje vještine pokažu budućim učenicima, njihovim roditeljima i svekolikoj javnosti te da ih na taj način privuku za poslove i karijere u industriji putovanja i zabave - zaključila je Kralj.

Govoreći o aktivnostima Malog Gastra u školama partnerima projekta, ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec istaknula je kako manifestacije poput ovih daju priliku učenicima da demonstriraju svoje vještine te da steknu iskustvo pripreme i usluživanja hrane i pića izvan učionica.

- Praktično znanje je glavni sastojak kvalitetnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma. Naše partnerske škole iz Varaždinske, Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije pomažu nam ostvariti projektne ciljeve, a istovremeno koriste priliku i u svojim lokalnim sredinama potaknuti vrijednosti strukovnih zanimanja, naročito deficitarnih poput kuhara i konobara. Uz promociju zanimanja, sudjeluju i u drugim projektnim aktivnostima projekta ReCeZa, poput ciljanih edukacija na jačanju nastavničkih kapaciteta, uspostavi i razvoju regionalnog centra kompetencija te izradi novih, suvremenih standarda zanimanja vezanih uz tržište rada - rekla je ravnateljica Jurec.

Mali Gastro održan je u sklopu 7. Sajma vježbeničkih tvrtki i 5. Sajma učeničkih zadruga koji su okupili preko stotinu sudionika iz cijele Hrvatske. Tijekom mjeseca svibnja, učenička aktivnost Mali Gastro održat će se i u ostalim županijama na području kojih djeluje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, a prvi od njih održat će se već sljedeći petak, 13. svibnja, u Zaboku na Zivtovom trgu.

Prilikom svečanosti otvorenja sajma, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasenka Kelemen naglasila je kako dolazi do pojave novih trendova u sektorima ugostiteljstva i turizma koji vode ka sve većoj kvaliteti pružanja usluga, ali isto tako i poticanju razvoja poduzetništva.

- Prakticiranje poduzetništva u obrazovanju pomaže učenicima u prepoznavanju vlastitih mogućnosti i lakšem donošenju odluke za osnivanje i poslovanje u ovom trenutku vježbeničke virtualne tvrtke koja radi na principu stvarne tvrtke - rekla je ravnateljica Kelemen, izrazivši zadovoljstvo što je Gospodarska škola Varaždin domaćin ovog sajma koji se održao na hibridan način – predstavljanjem uživo i online putem.