Raznolika prva subota Varaždinskih baroknih večeri "Od koncerta uz kavu do plesa i glazbe u Irish corneru"

vv | 25.9.2022. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Koncertom ansambla Camerata Garestin u varaždinskoj palači Sermage započela je prva festivalska subota Varaždinskih baroknih večeri. Ivana Lazar, Josipa Bilić, Berislav Puškarić, Dani Bošnjak, Krešimir Has i Krešimir Lazar poveli su okupljene na glazbeno putovanje kroz baroknu ostavštinu glazbenika od sjevera do juga Europe.

- Vodili smo se idejom spajanja stilova baroknih glazbenika, pa smo se nakon što smo lani izvodili Buxtehudea ove godine odlučili na ovaj barokni spoj i vjerujem da će auditorij prepoznati kvalitetu djela koje smo izabrali - istaknuo je Krešimir Has prije koncerta na kojem su posjetitelji imali prigodu opustiti se uz baroknu glazbu, ali i baroknu kavu.

U isto vrijeme, u subotnje prijepodne, u Glazbenoj školi u Varaždinu održana je prva barokna radionica za mališane. Na radionici koju su pripremili akademski glazbenici Kristina Abramović i Franjo Bilić djeca su na interaktivan način upoznala život Johanna Sebastiana Bacha i neke od njegovih kraćih poznatijih skladbi. Spajajući glazbu i pokret polaznici radionice imali su priliku svirati na instrumentu na kojima je skladatelj svirao – čembalu, te su zaplesali francuski ples iz tog doba - menuet.

Keramičari su i ove godine pokazali kako barok može utjecati na njihovo stvaralaštvo i pripremili odlične radove koje su izložili u galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu na temu „Volim ba-rock“.

- Barok je uvijek inspiracija keramičarima kao i svim umjetnicima, a ove smo godine htjeli „provući“ barok kroz suvremenost i da vidimo koliko barok se nalazi i u današnjem vremenu. U ovih 24 rada 24 autora koji ne samo da su iz Hrvatske već iz okolnih zemalja vidi se kako su keramičari doživjeli i interpretirali ovu temu na jedan suvremeni, ali inspirativan i zanimljiv način i spojili vremena naizgled daleka, ali neke niti barokne pronalaze se u ovim radovima - naglasila je kritičarka Višnja Slavica Gabout. Izložba koja je dio programa „Total baroque“ ostaje postavljena do 23. studenog.

I ove godine jedan je od koncerata na baroknom festivalu pod pokroviteljstvom Kluba mecena VBV-a.  Održan je u Uršulinskoj crkvi, a na njemu su se predstavile mlade glazbenice iz Irske okupljene u ansambl Dagda.

- Prvi put smo u Varaždinu. Predivno je i zaista uživamo u ovom gradu i krasnoj crkvi u kojoj smo imale prigodu nastupati s programom koji je zapravo kombinacija hrvatske i irske glazbe. Vrlo je bilo zanimljivo proučavati djelo hrvatskog baroknog skladatelja Ivana Šibenčanina za ovaj koncert, koji ima tog talijanskog baroknog stila u svom stvaralaštvu, a imaju ga i irski skladatelji, pa tako vidimo i neke poveznice - naglasila je Leonie Curtin iz ansambla.

Održan je sinoć i prvi koncert Varaždinskih baroknih večeri izvan Varaždina. U crkvi u Svetom Jurju na Bregu u Međimurskoj županiji nastupili su Gabrijela Hrženjak, Krešimir Lazar i Krešimir Has.

Šarolika i raznovrsna festivalska subota završila je druženjem uz glazbu, ples i irsku gastronomiju u Irish corneru na Kapucinskom trgu u kojem je gostovao i irski chef Stephen Breslin.

Festivalska nedjelja 52. Varaždinskih baroknih večeri uz koncert u dvorcu Trakošćan donosi i koncert u crkvi u Belcu, a na oba će ta koncerta nastupiti sopranistica Teresa Duarte i Tiago Matias na lutnji. Festivalsku nedjelju zaokružit će dvije orguljašice-Ursa Ljuban i Tea Kulaš koncertom na orguljama varaždinske Katedrale u 21 sat.