RAZLISTAJ SE Obilježen Mjesec hrvatske knjige u OŠ Vidovec Foto: Ilustracija

RAZLISTAJ SE Obilježen Mjesec hrvatske knjige u OŠ Vidovec

VV | 23.11.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga svake godine. Ovogodišnji je moto "Razlistaj se!", uz 50 godina obilježavanja Dana planeta Zemlje.

U OŠ Vidovec ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obilježio se različitim aktivnostima. Svi zainteresirani učenici uključili su se u obilježavanje na nivou Škole. Naime, zadatak je bio fotografirati neki motiv iz prirode u dvorištu, parku, šumi, pa su tako učenici kreirali vlastite plakate te pokazali svu svoju kreativnost.

Učenici su na satovima Hrvatskoga jezika čitali ulomke iz književnih djela vezanih uz moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, primjerice "Strah u Ulici lipa“ M. Matošeca, "Breza“ S. Kolara, "Šuma Striborova“ i "Kako je Potjeh tražio istinu“ I. Brlić-Mažuranić, "Slavonska šuma“ J. Kozarca, "Dobro Stablo“ S. Silversteina, "Mali princ“ A. de Saint-Exuperyja, "Duga“ i "Alkar“ Dinka Šimunovića, "Ole i Trufa“ I. B. Singera, "Naša kuća je u plamenu“ Grete Thunberg.

- Slušali su i analizirali govor mlade aktivistice Grete Thunberg o ekološkim problemima današnjice te pripremili vlastiti jednominutni govor na zadane teme. Učenici su slušali i interpretirali radioigre "Dobro Stablo“ te "Ole i Trufa“ čiji su autori njihovi školski prijatelji iz Radijske skupine Cvrčak. Pogledali su te interpretirali animirani film "Ljubitelji cvijeća“ Z. Grgića i B. Ranitovića s posebnim naglaskom na poruci filma koja budi optimizam i nadu - rekla je Sanja Biškup, mentorica učenika i profesorica Hrvatskoga jezika.

Učenici su pripremili i dramske improvizacije nakon interpretacije lektirnog djela "Sretni Kraljević“ O. Wildea, a izradili su lutke od prirodnih materijala te pripremili kratke lutkarske predstave u okviru e-Twinning projekta "S lutkama rastem, igram se i učim“.

Označeno u