Razgledajte "Život u minijaturi" u palači Sermage Foto: GMV

Razgledajte "Život u minijaturi" u palači Sermage

Varaždinske vijesti | 16.4.2024. u 11:22h | Objavljeno u Društvo

U utorak, 16. travnja u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba Život u minijaturi varaždinske autorice Vlatke Đurić-Resnik.

Na ovom premijernom predstavljanju u Varaždinu bit će izložene skulpture-minijature nastale u posljednjih desetak godina, od kojih se, osim diorame Nedjelja, izložene 2017. na Prvom salonu minijature u Rijeci, prvi put izlažu cjeline Terasa na moru te Mirisi i okusi Mediterana.

Vlatka_Djuric-Resnik_Zivot_u_minijaturi_GMV_1.jpg

Autorica koristi tehnike proizašle iz kaleidoskopa različitih kiparskih i slikarskih tehnika kojima, pažljivo ih kombinirajući, stvara jedinstvene i živopisne radove. Njezin čest izbor su reciklirani materijali, ali i suvremena tehnološka rješenja poput nanopolimera.

Najmanji izlošci u tematskim serijama "Volim slatko, a ne smijem" te "Štokrl, šamrlek, klofer, logožar i demižonka" posebno ističu njezinu zanatsku vještinu i preciznost, potrebne s obzirom na izvedbu radova u omjeru 1:12.

Vlatka_Djuric-Resnik_Zivot_u_minijaturi_GMV_3.jpg

Nadahnuće pronalazi u životnim situacijama koje su nam svima bliske, a kroz minijature vješto i duhovito publici prenosi ovu intimnu povezanost. Svoje stvaralaštvo opisala je riječima: "U mojem malom svijetu, svijetu minijatura, sve je moguće, mogu biti sve što poželim. Mogu biti stolar, keramičar, kipar i slikar, krojač, slastičar i pekar, arhitekt i aranžer... Minijature mi omogućuju da se bavim zanatima koji me vesele i zanimaju, da putujem kroz različite umjetničke stilove i godišnja doba. Kroz minijature stvaram vlastiti svijet i vizualiziram svoju ljubav prema običnom životu, stvarima koje me okružuju i događajima koje pamtim".

Vlatka Đurić-Resnik (Varaždin, 1965.) diplomirala je Dizajn tekstila i odjeće na Tehnološkom fakultetu u Ljubljani. Minijature radi od ranog djetinjstva i rado ih poklanja prijateljima, pa se mnoštvo njezinih radova nalazi u privatnim zbirkama diljem svijeta. Dosad je izlagala na Prvom salonu minijaturne umjetnosti Mini art 2017. u Rijeci, a ovo joj je prva samostalna izložba.

Izložba se otvara u 19 sati, a za razgled je postavljena do 19. svibnja ove godine.

Vlatka_Djuric-Resnik_Zivot_u_minijaturi_GMV_2.jpg