Ravnatelju Glazbene škole u Varaždinu odlikovanje kralja Španjolske Foto: Ilustracija/Glazbena škola Varaždin

Ravnatelju Glazbene škole u Varaždinu odlikovanje kralja Španjolske

VV | 13.10.2022. u 12:22h | Objavljeno u Društvo

Glazbena škola u Varaždinu već dugi niz godina njeguje prijateljske odnose sa Veleposlanstvom kraljevine Španjolske, a ove godine, na proslavi povodom španjolskog nacionalnog dana i uspostave 30 godina diplomatskih odnosa, Njegova Ekselencija Juan González-Barba Pera u ime kralja Španjolske Filipa VI. odlikovao je redom Kraljice Izabele Katoličke troje istaknutih osoba iz područja javnog života s područja znanosti i kulture Republike Hrvatske, a među njima je i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Spanjolska_Westin_17.jpg

Ravnatelj Matačić je u svojem govoru zahvalio na ukazanom priznanju i časti iskazavši izuzetno zadovoljstvo što je Njegovo Visočanstvo Kralj Filip VI ovim činom prepoznao kvalitetu te trud Glazbene škole u Varaždinu na području promicanja međunarodne kulturne suradnje između Španjolske i Hrvatske.

Ova je suradnja intenzivno započela prigodom proslave Dana Španjolske 2015. godine, kada je Vokalni oktet škole pod ravnanjem Dade Ruža izveo francusku šansonu iz 15. stoljeća Mille regretz Luysa de Narvaeza. Navodno je to bila omiljena kompozicija tadašnjeg španjolskog kralja Karla V. i cara Svetog Rimskog Carstva, a koji je dolazio iz kuće Habsburg.

- S obzirom da je ova dinastija uvelike utjecala politički i kulturno na naše države možemo govoriti o svojevrsnoj simbolici povezivanja i zajedništva koja danas prelazi puku simboliku obzirom da zajednički dijelimo sudbinu gradeći budućnost u Europskoj uniji, ističu iz Glazbene škole Varaždin.

Spanjolska_Westin_28.jpg

- Smatram da je najbolje ulaganje u prosperitetnu zajedničku budućnost moguća jedino ulažeći u mlade - rekao je Matačić koji nije krio zadovoljstvo što je Veleposlanstvo Španjolske upravo njima pružalo mogućnost za umjetnički angažman koji je nakon tradicionalnih adventskih koncerata prerastao u nosač zvuka A la Media Noche, a koji se od nedavno nalazi i u fonoteci Svetog Oca Pape Franje.

Ravnatelj Matačić zahvalio je svim suradnicima, učenicima i nastavnicima koji su svojim radom doprinijeli ovoj nagradi. Ceremoniju je uveličao svojim dolaskom i predstavnik Osnivača Glazbene škole u Varaždinu, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije gospodin Miroslav Huđek.

Spanjolska_Westin_37.jpg

Početak ceremonije započeo je intoniranjem himni Španjolske, Hrvatske i Europske Unije u izvedbi učenika Škole koje su pripremili nastavnici Marko Prepelić i Nikola Novak. Veleposlanik González-Barba Pera je u znak zahvalnosti uručio nakon svečanosti svakome učeniku pojedinačno plaketu Amigo de Espana.

Dodajmo i to da su uz ravnatelja Matačića, odlikovanje dobili Seid Serdarević i Tonći Tadić, a na svečanosti je bila i ministrica kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Spanjolska_Westin_25.jpg