Ravnatelji za kasniji početak nastave, učenici – protiv?! Foto: Ilustracija/VV arhiva

Ravnatelji za kasniji početak nastave, učenici – protiv?!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.2.2019. u 14:07h | Objavljeno u Društvo

- Djeca i mladi su sve više neispavani. Jedno od najnovijih istraživanja na ovu temu pokazuje da pomicanje početka nastave za oko sat vremena produžava san tinejdžera, poboljšava ocjene i pažnju na satu, no prije toga treba sve škole organizirati u jednoj smjeni – objavio je prije nešto više od mjesec dana Ivica Puljak, poznati znanstvenik i fizičar na svojem Facebook profilu, ustvrdivši da bi škola umjesto u osam sati trebala početi kasnije, u devet sati.

Može kasnije, ali...

No, u Varaždinskoj županiji nastava učenicima u srednjim školama počinje i ranije. Primjerice, učenicima Prve gimnazije Varaždin nastava počinje u 7.30 sati.

- Ovisno o rasporedu svakog razreda nastava u Prvoj gimnaziji Varaždin traje do 13.15 sati, odnosno do 14.05 sati. Tijekom tih devet školskih sati svaki razred ima po jedan sat slobodan za ručak u školskoj kantini, odmor, šetnju ili pripremu za daljnju nastavu, nakon čega počinje drugi dio radnog dana. To je specifičnost našeg rasporeda. Prema saznanjima koja imamo naši su učenici zadovoljni s takvim rasporedom jer im je omoguće upravo taj dulji odmor – rekla je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.
Upozorava da treba voditi računa i o tome da jednosmjenska nastava u školama Varaždinske županije omogućuje da se nakon redovne nastave odvijaju izvannastavne aktivnosti, dopunska i dodatna nastava, kao i aktivnosti vezane uz projekte. - Mnogi učenici naše škole ostaju poslije nastave kako bi sudjelovali u takvim aktivnostima, pa bi pomicanje sata početka nastave značilo i prilično kasni dolazak kući. Stoga bi trebalo dobro razmisliti o tome ne bi li učenici tada bili umorniji da se pripreme za novi školski dan - ističe ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...