Ravnatelj GMV-a Ivan Mesek: U palači Sermage od ove godine stalni postav Miljenka Stančića Foto: VV arhiva

Ravnatelj GMV-a Ivan Mesek: U palači Sermage od ove godine stalni postav Miljenka Stančića

Igor Čolaković | 8.1.2022. u 12:26h | Objavljeno u Društvo

- Gradski muzej Varaždin je i tijekom prošle, 2021. godine, kao i ostale muzejske ustanove u Hrvatskoj i u svijetu, svoj rad prilagođavao još uvijek aktualnoj situaciji izazvanoj koronavirusom, nastojeći pritom maksimalno ostvarivati programske aktivnosti i komunikaciju s publikom, koja se, osim u virtualnom prostoru, održavala i u muzejskim prostorima - istaknuo je mr. Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin na konferenciji za novinare koja je održana na samom kraju prošle godine, a na kojoj su predstavljene programske aktivnosti ove muzejske ustanove u prošloj godini.

Što je s palačom Sermage?

Nakon ublažavanja protuepidemijskih mjera, zbog kojih je Gradski muzej bio zatvoren do 8. veljače ove godine, ponovo su za razgled otvoreni muzejski postavi. No, zbog korona virusa Muzej je bio prisiljen smanjiti svoje programske aktivnosti, pa je i broj posjetitelja u ovoj godini bio manji nego u godinama prije epidemije.

- Iako smo u 2021. godini ostvarili više posjeta nego godinu prije, broj posjetitelja je bio manji nego u 2019. godini. Zbog pandemije primjerice, nismo mogli održavati program Srijeda u muzeju, niti iznimno posjećenu priredbu Noć muzeja, a izostali su i brojniji organizirani posjeti grupa, školskih ekskurzija s područja cijele Hrvatske, kao i ostalih grupa posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, zbog čega je smanjen i vlastiti prihod našeg muzeja - rekao je ravnatelj Ivan Mesek.

No, unatoč ograničenjima u radu Gradski muzej je u 2021. godini ipak uspio realizirati ili započeti brojne programske aktivnosti, među kojima su investicije, izložbe, kao i ostali sadržaji važni za zadržavanje njegova statusa kao značajne varaždinske, ali i hrvatske javne ustanove u kulturi.

- Palača Sermage posljednju obnovu doživjela je 1981. godine povodom 800. obljetnice prvog spomena grada Varaždina. Kako je u proteklih 40 godina znatno narastao fundus Galerije umjetnina nužna je funkcionalna rekonstrukcija u svrhu povećanja izložbenog prostora. Vizija rekonstrukcije i obnove palače Sermage povezana je sa suvremenim muzejsko-izlagačkim standardima i objedinjavanjem varaždinskog likovnog života na jednom mjestu. Obnova podruma palače Sermage temelji se na želji, ali i preporuci stručnjaka da se sanira gorući problem prostora koji zbog vlage nije iskoristiv. Tim zahvatom riješio bi se problem skladištenja u ostalim prostorijama palače i rasteretili prostori koji bi kasnijom rekonstrukcijom postali dio koncepta izložbenih prostora. Program obnove podruma palače Sermage ušao je na listu sufinanciranih projekata Ministarstva kulture i medija, no zbog značajnog poskupljenja građevinskog materijala i radova, projekt je podijeljen na dvije faze. Prva faza, tijekom koje je izvedena sanacija podrumskih zidova i svodova te zaštita od kapilarne vlage, je pred završetkom, dok bi druga faza bila realizirana odmah početkom 2022. godine, sredstvima koja su za tu namjenu predviđena u proračunu Grada Varaždina za sljedeću godinu - naglasio je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

U prošloj godini izrađen je i idejni projekt funkcionalne obnove palače Sermage, kojim je planirano ostakljivanje ulaznog dijela zgrade, kao i zatvaranje galerije na katu, stavljanje potkrovlja u funkciju, te ugradnja dizala. Na taj način konačno bi se dobio i prostor za stalni postav Miljenka Stančića.

Izlagačka djelatnost

Unatoč koroni varaždinski Gradski muzej ove je godine ipak imao živu izlagačku djelatnost, pa je tijekom 2021. godine priređeno pet likovnih izložbi iz ciklusa Something Else Gallery, izložbe Ine Drutter, Anje Strelec, Zorana Todorovića, Amele Frankl i Ane Elizabet, tri u suradnji s Galerijom Zlati ajngel - Biserke Sijarič, Ane Ratković i Mirte Tute te Gustava Gnamuša, kao i monografska izložba Zlatana Dumanića.

- Iz vlastitog fundusa realizirana je izložba “Dati volju za nevolju” iz ciklusa “Nešto staro, nešto novo”, koja je “preseljena” iz virtualnog u izložbeni prostor, uz ponovno otvorenje stalnog postava Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća u lipnju, realizirana je izložba Miljenka Stančića u povodu 95. obljetnice umjetnikova rođenja, s predstavljenom Stančićevom bibliotekom koju je muzeju donirala slikareva obitelj. Multidisciplinarna izložba “Erik/a – vunasti nosorog”, koja je otvorena u kolovozu 2020. godine, produžena je za razgled do svibnja 2022. godine. U suradnji s Veleposlanstvom Republike Litve, Nacionalnog muzeja Litve i Centra za narodnu kulturu iz Vilniusa otvorena je izložba narodnih litavskih umjetnika “U harmoniji s ljepotom narodne umjetnosti Litve”, izložbu “Moj dan – život djece i mladih Roma” organizirali smo s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske,a sa 104. brigadom Hrvatske vojske izložbu - 104. brigada u Domovinskom ratu. Krajem prošle godine otvorili smo i izložbu “Šošteraj - Priča o cipelama” - naglasio je Ivan Mesek te dodao kako je Gradski muzej Varaždin u ovoj godini organizirao i Digitalnu noć muzeja u siječnju te Međunarodni dan muzeja u svibnju, u srpnju je Muzej sudjelovao u manifestaciji Festival varaždinskih dvorišta, a u kolovozu i u programima Špancirfesta, a s varaždinskim Zavodom za znanstveni rad HAZUorganizirao je i Ljeto varaždinske povijesne knjige.

Kopljaru nagrada “Vladimir Nazor”

Gradski muzej Varaždin je bio organizator jubilarnih, 20. Dana performansa te je priređena izložba o “učiteljici čipkarstva” Danici Brössler na 25. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, zajedno s varaždinskim Zavodom HAZU organizirao je znanstveno - stručni skup uz 30. obljetnicu oslobođenja Varaždina te onaj posvećem pateru Boni Zvonimiru Šagiju, a nastavio je i edukacijski program MIŠ - Muzej i škola, u koji je bilo uključeno 6.040 učenika iz 16 škola.

Za izložbu Tenebroso koja je bila postavljena u varaždinskom Gradskom muzeju njenom autoru Zlatku Kopljaru dodijeljena je najprestižnija - Godišnja nagrada “Vladimir Nazor” na području likovnih i primijenjenih umjetnosti, Gradski muzej Varaždin primio je državnu nagradu za skulpturu K19, te Godišnju nagradu “Simply the Best” u kategoriji Kultura – Muzeji i zbirke za Stalni postav Prirodoslovnog odjela.

Uskoro i web trgovina

Kako bi još kvalitetnije osigurao komunikaciju s publikom i posjetiteljima Gradski muzej je u ovoj godini započeo izradu novih mrežnih stranica,koje će sljedeće godine biti nadograđen sustavom internet prodaje ulaznica i web trgovinom.