Ravnatelj Elektrostrojarske škole: Ulažemo u kvalitetu naših obrazovnih programa

| 29.1.2016. u 16:14h | Objavljeno u Društvo

Kada su u pitanju inovacije u obrazovanju, računarstvu i modernim tehnologijama, Elektrostrojarska škola Varaždin daleko je ispred drugih škola u regiji. Zahvaljujući tome, djelatnici i učenici škole dobili su, već u prvim tjednim nove godine, čak dvije donacije!

Mobilisis i Algebra

Čak 15 Arduino paketa škola je dobila od Otvorenog učilišta Algebra. Pakete su dobili zahvaljujući polaznicima Algebrinih radionica, koji su upravo ovu varaždinsku školu odabrali za donaciju.

Arduino kompleti sjajna su stvar. Riječ je o tehnologiji koja se može koristiti za razne namjene, a temelji se na “open source” platformi. Sve to otvara dodatno prostora kreativnosti, kako kod učenika tako i kod nastavnika, sve s ciljem povećanog interesa za nastavu i povezivanja praktičnog i teoretskog djela nastave – pojasnio je Krunoslav Grudiček, profesor Elektrostrojarske škole.

Učenicima su paketi već podijeljeni, a održana je i edukacija za nastavnike, kazao je Grudiček.

Na Elektrostrojarsku školu mislili su i bivši učenici, tj. tvrtka u kojoj sada rade. Naime, tvrtka Mobilisis je školi darovala 3D printer. Novi printer učenici će koristiti u Centru izvrsnosti za nove tehnologije, ali i u klasičnoj nastavi. Donacijom su bili oduševljeni, jer je stari printer na izdisaju i novi im je već dugo na listi želja.

Printer će nam definitivno koristiti pri izradi robota, posebice za dijelove do kojih ne možemo doći, ali i u modeliranju industrijskih tehnologija, mehatronici – nabrojao je Grudiček.

Važna je cjelina

Oprema na kojoj učenici rade iznimno je važna, no nije dovoljna za kvalitetnu edukaciju. Kako bi stvorili kompletan obrazovni okvir, u Elektrostrojarskoj školi ulažu i u ostale segmente potrebne učenicima da odmah nakon škole postanu kompetentni u poslu.

Izvrsnost naših programa i suradnja s gospodarstvom važni su za kvalitetnu edukaciju učenika. U školi puno ulažemo u kvalitetu naših programa da bi naši učenici stekli što više znanja koja će im pomoći u budućoj karijeri. Istina je da smo bolje opremljeni od mnogih srodnih škola, no to nije jedini smisao – naglasio je Igor Kos, ravnatelj škole.

Istaknuo je da želi da učenici rade na opremi koja je industrijska i primjenjiva u praksi, ali tu postoje još dvije bitne komponente.

Iznimno su važni i nastavnici. Raznim projektima koje provodimo pokušavamo, osim opreme, osigurati i edukaciju nastavnika. Treća su važna stvar kvalitetni obrazovni programi, a mi kurikulume prilagođavamo novim tehnologijama i potrebama tržišta – pojasnio je Kos.

O tome koliko u tome uspijevaju, svjedoči činjenica da je Elektrostrojarska škola postala poželjna i srednjoškolcima iz inozemstva. Ravnatelj je otkrio da primaju dosta upita iz drugih škola koje žele doći na razmjenu.