Rastom cijena energenata, obrazovne ustanove županije okreću se obnovljivim izvorima energije

VV | 24.5.2022. u 15:09h | Objavljeno u Društvo

Na prigodnoj svečanosti u Hotelu Sheraton u Zagrebu uručeni su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizme Europskog gospodarskog prostora za period od 2014. -2021. godine.

Tako je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak zamjenici župana Varaždinske županije Silviji Zagorec uručila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “ Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 351.226, 25 eura, dok  vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 298.542, 31 eura.

U okviru ovog projekta  će na 12 škola, čiji je osnivač Varaždinska županija, biti postavljene solarne elektrane. Tako će biti postavljene na sljedećim školama: osnovnim školama Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te Elektrostrojarskoj školi, Gospodarskoj školi i Strojarskoj i prometnoj školi.

Zamjenica župana Zagorec je izrazila zadovoljstvo dobivenim sredstvima te je istaknula  kako je ove godine trošak energenata u našim osnovnim i srednjim školama iznimno porastao, tako da su uštede najvažniji cilj ovoga projekta.

- Radi se o vrijednom projektu za kojeg smo dobili financijska sredstva koja će biti kvalitetno uložena te će dvanaest naših obrazovnih ustanova dobiti solarne elektrane  i time će biti energetski samodostatnije, što je vrlo  važno s obzirom na ogroman porast cijena energenata. Moram istaknuti kako će korist biti dvostruka, škole će uštedjeti na potrošnji energenata, a s druge strane razvija se i ekološka svijest  kod učenika, nastavnika i roditelja – rekla je zamjenica župana.

Program „Energija i klimatske promjene“ sufinanciran sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., uz tehničku i stručnu podršku Energetskog instituta Hrvoje Požar kao Programskog partnera te Norveške uprave za vodne resurse i energiju kao Programskog partnera države donatora. Tako je i svečanosti nazočio veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ.E. Haakon Blankenborg, a uz njega i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg, kao i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

240522_ugovor_2.JPG

240522_ugovor_3.JPG

240522_ugovor_5.JPG

240522_ugovori_1.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci