Kreativni ste i aktivni u ruralnom životu te poštujete tradicijsku baštinu? Ovo je natječaj za vas! Foto: Ilustracija/Pixabay

Kreativni ste i aktivni u ruralnom životu te poštujete tradicijsku baštinu? Ovo je natječaj za vas!

Varaždinske vijesti | 19.8.2020. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije raspisuje Pozivni natječaj za dodjelu Javnog priznanja za "Žensku kreativnost u ruralnom životu", a povodom Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada.

Cilj raspisivanja Pozivnog natječaja je isticanje osobitosti seoskih žena i senzibilizacija lokalne zajednice o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi te njihovom doprinosu društvenoj zajednici.

Povjerenstvo je deset godina provodilo projekt "Ženska kreativnost u ruralnom životu" pa su i ove godine odlučili dodijeliti priznanje i zahvale za sudjelovanje ženama koje svojim djelovanjem utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije. Seoske žene danas čine četvrtinu svjetske populacije, sudjeluju u proizvodnji 60-80% hrane koja se uzgaja, a posjeduju manje od 5% zemlje.

- Pozivni natječaj objavljen je i u tjedniku "Varaždinske vijesti" kao i na web stranici Varaždinske županije, te se ovim putem pozivaju sve općine, gradovi, udruge građana, trgovačka društva, turističke zajednice, vjerske zajednice, radna tijela jedinica lokalne samouprave i druge pravne osobe da kandidiraju žene za koje smatraju da zaslužuju tu nagradu - napominju iz Županije.

Kriteriji za predlaganje kandidatkinja su: kreativnost i inovativnost u različitim sferama društvenog života; trajni utjecaj na pojedinca i zajednicu; očuvanje i poštivanje tradicijske baštine i okoliša te iznimna hrabrost i ustrajnost u poboljšanju ruralnog života.

Pozivni natječaj otvoren je do 16. rujna 2020. godine, a prijedlog se podnosi Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, Franjevački trg 7., s naznakom "Za natječaj - Ženska kreativnost u ruralnom životu".