Kako je započela priča s centrima izvrsnosti najbolje znaju - pročelnik Huđek i prof. Topić! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kako je započela priča s centrima izvrsnosti najbolje znaju - pročelnik Huđek i prof. Topić!

VV | 2.11.2022. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

Centri izvrsnosti Varaždinske županije ove godine obilježavaju 15 godišnjicu rada.

- FOTO Obilježeno 15 godina centara izvrsnosti: "Pokazali smo da možemo stvarati, zadržati i privući talente!"

Ukupno 796 učenika iz osnovnih i srednjih škola ove školske godine pohađa jedan od ukupno 14 centara izvrsnosti, a mrežom su definirana još pet strukovnih centara izvrsnosti.

Centri izvrsnosti nacionalno su prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti u brojnim županijama i gradovima, a kvaliteta programa centara izvrsnosti prepoznata je i na međunarodnoj razini od strane ECHA (European Council for High Ability) promocijom Centara izvrsnosti u Europski Talent Centar, koji je jedan od 25 njih koliko ih djeluje diljem svijeta.

Sve počelo još...

No priča oko rada s nadarenim učenicima počela je zapravo i prije otvaranja prvog Centra izvrsnosti za matematiku, 2007. godine. U školskoj godini 2002./2003. započeo je rad s nadarenim učenicima iz matematike i fizike kroz dodatnu nastavu koja se odvijala u školama.

Godinu dana kasnije pokrenut je Projekt dodatne nastave s nadarenim učenicima iz informatike kako bi se potaknuo interes za taj predmet te ujednačio rad s nadarenim učenicima iz informatike.

biologija12.jpg

- Analizirajući sustav na koji način se rad s nadarenim učenicima provodio, utvrđeno je da su glavni nedostaci rad s učenicima na više lokacija, neravnomjerni standard opremljenosti škola, neravnomjerni broj grupa, skup sustav te iz godine u godinu stalan porast zainteresiranih učenika za dodatnu nastavu. Nakon analize utvrđeno je da će se organizirati rad učenika na jednom mjestu za osnovne i srednje škole te osigurati ravnomjerni standard opremljenosti u školama, omogućiti pristup korištenju novih tehnologija te učenicima osigurati najbolje mentore. Sve to je moguće ostvariti organizacijom centara izvrsnosti na način kako je danas organiziran - prisjetio se pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport Miroslav Huđek.

U 15 godina rada kroz centre izvrsnosti prošlo je ukupno 8000 učenika osnovnih i srednjih škola, a prvi koji je osnovan bio je Centar izvrsnosti iz matematike.

Voditelj najdugovječnijeg centra, profesor Branko Topić danas s ponosom ističe rezultate svojih polaznika. Kako i ne bi, kada su u 15 godina rada u Varaždin “donijeli” ukupno 37 prvih nagrada s državnih natjecanja te dvije zlatne, pet srebrnih i 12 brončanih medalja na međunarodnim natjecanjima iz matematike, a gdje su još sve ostale nagrade i priznanja.

Centri_izvrsnosti_12.jpg

Iako je Centar izvrsnosti za matematiku s radom počeo 2007. godine, Topić je puno prije, još 2002. godine započeo raditi s nadarenim učenicima.

- Radilo je nekoliko grupa s malim fondom sati. Dvije godine kasnije započeo sam osobno raditi s petero učenika prvih razreda, od kojih je četvero njih te godine, 2005., završilo na državnom natjecanju iz matematike. Osvojili smo prvo mjesto, treću nagradu i pohvalu uz 150 sati neposrednog rada. Sljedeće godine nastavio sam s tom grupom i započeo s novom grupom prvog razreda, uz još bolji ostvareni rezultat na državnom natjecanju. Nakon toga, na poziv pročelnika Miroslava Huđeka, Miroslav Smuđ i ja dogovorili smo da taj rad podignemo na višu razinu i tako je formiran Centar izvrsnosti za matematiku. Potporu u radu imali smo od Varaždinske županije, pa je tako u školskoj godini 2007./2008. u Centar krenulo 38 učenika srednjih škola s kojima je radilo šest mentora. U srijedu, 28. svibnja 2008. godine Centar je službeno otvoren – prisjetio se voditelj Centra izvrsnosti za matematiku.

Tom prigodom, kaže, prvoj generaciji ‘’njegovih’’ učenika dodijeljene su i nagrade povodom završetka rada u Centru.

- Nagrađeni su učenici Prve gimnazije u Varaždinu: Nevena Kereša, Ivan Krijan, Dijana Marinčić, Helena Schill i Marta Topić, koji su ukupno osvojili četiri prve nagrade, tri treće nagrade te četiri pohvale. U rujnu te godine u Centru su počeli raditi i nadareni učenici od četvrtog do osmog razreda osnovnih škola – rekao je Topić.

Od tada pa do danas kroz Centar izvrsnosti iz matematike prošlo je više od 3000 učenika.

buhaha.jpg

- Zanimljivo je da smo tijekom rada spuštali dobnu granicu, pa danas u Centru rade učenici od drugog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. U Hrvatskoj je, vođeno našim primjerom, dosad osnovano dosta centara izvrsnosti, ali jedino mi radimo s učenicima drugog i trećeg razreda osnovne škole - istaknuo je Topić.

Polaznik predaje polaznicima...

Nekadašnji polaznici Centra izvrsnosti iz matematike raštrkali su se po cijelom svijetu, a neki od njih su se vratili tamo od kuda je sve krenulo - u Centar!

- Za mnoge polaznike ne znam točno gdje su, ali znam da su vrlo uspješno studirali i završavali studije, a četvero njih je u zadnje dvije godine i doktoriralo. Troje na PMF-u, a jedan u Salt Lake City-ju. Jedan od polaznika, Mijo Radoš ove je godine započeo i raditi u Centru – otkrio nam je Topić.

OD VARAŽDINA DO KALIFORNIJE Voditelj Centra izvrsnosti za matematiku pamti još mnoge učenike koji su u tih 15 godina prošli kroz centar.- Izdvojio bih Sonju Žunar kao trostruku državnu prvakinju i prvu koja je doktorirala. Zatim, Marin Petković, naš prvi brončani olimpijac koji je doktorirao u SAD-u, izdvojio bih i našeg prvog brončanog olimpijca koji je doktorirao u Salt Lake City-ju, Ivana Krijana, a koji je lani doktorirao i jedini u generaciji olimpijaca imao prosjek 5,00... Zanimljiv je i slučaj Marija Stipčića iz Trogira, koji je radio pa našim materijalima i ove godine doktorirao, a sada je nastavio školovanje u Kaliforniji. Istaknuo bih i Lukasa Novaka iz Čakovca, koji je bio u Centru osam godina i osvojio prvu srebrnu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Sonja radi na Geodetskom fakultetu, Ivan u privatnoj tvrtki u Zagrebu, a Marin u naftnoj kompaniji u Houstonu u Teksasu – otkrio nam je Branko Topić.